Rýžová mísa 4 barev
Suroviny
- 50 g Cibule
- 100 g Hrášek
- 100 g Kompot meruňkový
- 500 g Rýže loupaná
- 5 g Sůl
- 4 g Pepř černý mletý
- 4 g Pepř černý mletý
- 2 g Muškátový oříšek
- 5 g Kardamom
- 300 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
- 5 g Hřebíček mletý
- 100 g Špenát listový čerstvý
- 40 g Kari pasta
- 300 g Červená řepa sterilovaná
- 100 g Papriková pasta sladká
- 10 g Cukr palmový
- 200 g Tykev nakládaná
- 60 ml Omáčka sójová
- 130 ml Vývar zeleninový
- 60 ml Olej sezamový
- 50 ml Olej sezamový
- 60 ml Olej sezamový
- 2 ks Banány
- 1 špetka Sůl
- 2 stroužek Česnek
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 563 kcal
- Sacharidy 82 g
- Tuky 23 g
- Sodík 549 mg
- Bílkoviny 9 g
- Uhlovodany 81 g
- Cholesterol 0.3 mg
- Draslík 582.2 mg
- Vláknina 13694 mg
- Vitamín A 13694 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 21.4 mg
- Vitamín E 1.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Rýži uvaříme ve dvojnásobném množství vody, scedíme a necháme okapat. Ve woku rozpálíme sezamový olej a na něm osmahneme najemno nakrájenou cibuli, čerstvý špenát a hrášek. Podlijeme vývarem a sójovou omáčkou a necháme 5 minut podusit. Osolíme, opepříme, ochutíme muškátovým oříškem a prolisovaným česnekem a opatrně vmícháme čtvrtinu uvařené rýže, vyjmeme z pánve a uchováme v teple.
-
2
Scedíme sterilovanou řepu a nakrájíme ji na malé kousky. Šťávu i řepu vložíme do woku a ohřejeme, dochutíme kardamomem a hřebíčkem a opatrně vmícháme další díl vařené rýže. Vyjmeme z pánve a uchováme v teple.
-
3
Ve woku rozpálíme sezamový olej, na něj vložíme na kousky nakrájenou okapanou tykev a meruňky a na plátky nakrájený banán. Smažíme na pánvi asi 3 minuty, dochutíme kari pastou a vmícháme další díl uvařené rýže. Vyjmeme a uchováme v teple.
-
4
Ve woku rozpálíme olej, scezená rajčata a paprikovou pastu osmažíme asi 3 minuty. Osolíme, opepříme, dochutíme palmovým cukrem a vmícháme zbytek rýže.
-
5
Podáváme na talíři po jednom kopečku od každé barvy rýže.