Ruské pirožky z kynutého těsta s drůbeží nádivkou
Suroviny
- 200 g Máslo čerstvé
- 750 g Mouka polohrubá
- 30 g Droždí
- 500 g Drůbeží maso vařené
- 300 ml Mléko polotučné
- 75 ml Voda pitná
- 100 ml Vývar drůbeží
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Cukr krupice
- 0.5 kávová lžička Muškátový květ
- 3 ks Cibule
- 1 ks Vaječný bílek slepičí
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 4 ks Vejce slepičí
- 2 polévková lžíce Petržel - nať
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1395 kcal
- Sacharidy 152 g
- Tuky 57 g
- Sodík 1118 mg
- Bílkoviny 66 g
- Uhlovodany 148 g
- Cholesterol 484.1 mg
- Draslík 864.2 mg
- Vláknina 17159.8 mg
- Vitamín A 17159.8 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 9.3 mg
- Vitamín E 0.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 58.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Z polohrubé mouky, vlahého mléka, 75 ml teplé vody, 100 g rozpuštěného másla, 1 vejce, cukru, 0,5 lžičky soli a droždí vypracujeme těsto, které necháme přikryté na teplém místě kynout.
-
2
Vykynuté těsto rozdělíme na dvě části, z každé vyválíme placku, silnou asi 7 mm, ze které rádýlkem nebo tvořítkem vykrajujeme čtverce nebo kolečka.
-
3
Zatímco těsto kyne, připravíme nádivku. Vařené drůbeží maso nadrobno rozsekáme, v misce ho smícháme s cibulkou orestovanou na másle, 2 nastrouhanými natvrdo vařenými vejci, nadrobno nasekanou petrželkou a několika lžícemi vývaru. Směs osolíme, opepříme, přidáme muškátový květ, dobře promícháme a necháme asi 20 minut rozležet.
-
4
Do středů těstových čtverců nebo koleček pokládáme nádivku a tvarujeme pirohy. Čtverce můžeme přeložit na trojúhelníky, obdélníky nebo srolovat na trubičky, kolečko s nádivkou zakryjeme dalším kolečkem nebo je přeložíme na půl a získáme půlměsíce. Okraje těsta potřeme bílkem a dobře je stiskneme.
-
5
Hotové pirohy na povrchu potřeme rozšlehaným žloutkem a ve vyhřáté troubě je na plechu vyloženém pečícím papírem pečeme asi 15 minut.
-
6
Horké pirohy podáváme jako přílohu k čirým polévkám nebo jako zákusek k vínu či pivu.