Zapečený květák v ostré omáčce

Hodnocení 1x 0x
Čas přípravy: 45 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 600 g Květák
  • 80 g Máslo čerstvé
  • 70 g Sýr Parmezán
  • 60 g Máslo čerstvé
  • 50 g Strouhanka
  • 70 g Sýr Parmezán
  • 2.8 g Máslo čerstvé
  • 0.5 kávová lžička Kari koření
  • 1 ks Cibule
  • 4 ks Vejce slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Sůl
  • 0.5 špetka Pepř černý mletý
  • 4 dl Mléko polotučné
  • 4 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 621 kcal
  • Sacharidy 24 g
  • Tuky 47 g
  • Sodík 889 mg
  • Bílkoviny 28 g
  • Uhlovodany 18 g
  • Cholesterol 322 mg
  • Draslík 609.8 mg
  • Vláknina 7678.9 mg
  • Vitamín A 7678.9 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 74.2 mg
  • Vitamín E 0.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 42.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Důkladně očištěný a omytý květák rozdělíme na jednotlivé růžičky. Vložíme do vroucí, mírně osolené vody a uvaříme do měkka, scedíme, necháme okapat.

  • 2

    V pánvi rozehřejeme máslo a osmahneme na něm oloupanou, na malé kousky pokrájenou cibuli do měkka. Přisypeme mouku, kari koření, vlijeme mléko, za stálého míchání uvaříme hustou omáčku. Necháme mírně vychladnout, dochutíme špetkou soli, pepřem, rozklepneme vejce, nakonec vmícháme jemně nastrouhaný sýr. Vše důkladně promícháme.

  • 3

    Zapékací mísu vymažeme máslem, vysypeme strouhankou a naskládáme připravený květák. Na povrch rozlijeme teplou omáčku, posypeme nahrubo nastrouhaným sýrem. Na sýr poskládáme na tenké plátky rozkrájené máslo.

  • 4

    Vložíme do nahřáté trouby a pečeme při 180 stupních cca 20 - 25 minut. Po upečení necháme jídlo 5 až 10 minut odpočinout, poté ho rozdělíme na porce, poklademe je na jednotlivé talíře a podáváme.

Komentáře k receptu