Zapečený sýr s vejci
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 496 kcal
- Sacharidy 22 g
- Tuky 39 g
- Sodík 768 mg
- Bílkoviny 16 g
- Uhlovodany 20 g
- Cholesterol 191.7 mg
- Draslík 119.3 mg
- Vláknina 2233 mg
- Vitamín A 2233 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 3.7 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 36.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Příprava: zapékací mísu vytřeme lžící másla, troubu připravíme k předehřátí na 190°C.
-
2
Postup: sýr Gruyére nastrouháme, petželku posekáme nadrobno, vejce rozdělíme na bílky a žloutky, z bílků ušleháme se špetkou soli tuhý sníh. V hlubší míse smícháme strouhanku s nastrouhaným sýrem, směs zalijeme mlékem, přidáme žloutky a rozpuštěné máslo, dobře promícháme. Směs ochutíme solí i pepřem a důkladně promícháme. Nakonec vmícháme nasekanou petržel. Sýrovou směs poté velice opatrně "zabalíme" do pevného bílkového sněhu, vzniklou hmotu přemístíme do zapékací mísy a pečeme v předehřáté troubě asi 45 minut. Jestli je pokrm už upečený, zjistíme nejlépe zapíchnutím špejle - když zůstane suchá, je pokrm hotový. Takto upečený sýr podáváme horký, poslouží jako hlavní chod.