Bozartma, gruzínská drůbeží polévka
Suroviny
- 800 g Kuře
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Máta
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 5 ks Cibule
- 5 ks Rajčata
- 1 ks Citrony
- 1 špetka Šafrán
- 6 stroužek Česnek
- 2 l Voda pitná
- 3 polévková lžíce Kopr čerstvý
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Cukr krupice
- 0.17 polévková lžíce Máslo čerstvé
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 359 kcal
- Sacharidy 17 g
- Tuky 21 g
- Sodík 246 mg
- Bílkoviny 27 g
- Uhlovodany 17 g
- Cholesterol 100.7 mg
- Draslík 609.9 mg
- Vláknina 6561.5 mg
- Vitamín A 6561.5 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 35.1 mg
- Vitamín E 0.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Velké kuře rozčtvrtíme, vložíme do vařící, lehce osolené vody a téměř do měkka uvaříme. Vývar přecedíme, odložíme.
-
2
Maso vykostíme, rpzkrájíme na kousky a spolu s nakrájenou cibulí ho v kastrolu na másle opečeme, poté k němu přidáme pokrájená rajčata a vše podusíme do měkka.
-
3
Mezitím připravíme nasekaný kopr, petrželku, mátu a prolisujeme česnek.
-
4
Základ zalijeme přecezeným vývarem, osolíme, okořeníme pepřem, sladkou paprikou i špetkou šafránu, přidáme lžíci cukru, šťávu z jednoho citronu, zelené natě s česnekem a necháme přejít varem.