Studená voskresenská nakládaná hovězí pečeně
Suroviny
- 500 g Povidla švestková
- 200 g Slanina vepřová
- 200 ml Vývar zeleninový
- 200 ml Hovězí vývar základní
- 1 kávová lžička Nové koření celé
- 1 kávová lžička Jalovec
- 1 kávová lžička Hřebíček
- 2 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 3 kávová lžička Koriandr mletý
- 2 kávová lžička Máta
- 2 ks Cibule
- 1 ks Mrkev kořen
- 3 ks Bobkový list
- 6 stroužek Česnek
- 1 l Ocet vinný
- 2 kg Hovězí roštěnka níz. peč.
- 4 polévková lžíce Sůl
- 2 polévková lžíce Kopr čerstvý
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 723 kcal
- Sacharidy 37 g
- Tuky 75 g
- Sodík 1199 mg
- Bílkoviny 46 g
- Uhlovodany 7 g
- Cholesterol 128 mg
- Draslík 811.3 mg
- Vláknina 3278.9 mg
- Vitamín A 3278.9 mg
- Vitamín B6 1.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 8.9 mg
- Vitamín E 1.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 5.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Hovězí roštěnec zbavíme blan, posypeme solí, vložíme do velké porcelánové mísy a postavíme na několik hodin do chladu.
-
2
Zatím svaříme ocet se 2 bobkovými listy, 10 hřebíčky, 10 jalovčinkami, 10 zrnky nového koření, 5 zrnky pepře a 2 lžičkami soli. Nálev necháme vychladnout a zalijeme jím na několik dní maso, které v nálevu 2x denně obracíme.
-
3
Dále připravíme švestkovou omáčku. Půl kg švestkových povidel vložíme do kastrolu, podlijeme zeleninovým vývarem a na mírném ohni je necháme rozvařit. Do tohoto základu přidáme 6 prolisovaných stroužků česneku, 2 lžíce sekaného kopru, 3 lžičky mletého koriandru, 2 lžičky sladké papriky a 2 lžičky utřené sušené máty, osolíme a ještě 5 minut povaříme. Omáčku dáme vychladnout a hned podáváme. Uchovat ji můžeme v chladničce ve sklenici, zalitou lžící oleje.
-
4
Naložené maso vyjmeme z nálevu, osušíme a vložíme do kastrolu na rozškvařenou slaninu, maso opečeme ze všech stran, přidáme nakrájenou cibuli, mrkev, 1 bobkový list a 5 zrnek pepře, necháme zasmahnout, podlijeme osoleným horkým hovězím vývarem a přikryté dusíme doměkka, tedy asi 80-90 minut. Maso pak přendáme na mísu, necháme vychladnout, ostrým nožem naporcujeme a přelijeme propasírovanou šťávou z pečeně.
-
5
Podáváme se studenou švestkovou omáčkou.