Studené gruzínské kuřecí sacivi

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 70 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 500 g Ořechy vlašské
  • 400 ml Vývar drůbeží
  • 200 ml Ocet vinný
  • 2 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Majoránka
  • 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
  • 0.25 ks Celer bulvový
  • 4 ks Cibule
  • 1 ks Mrkev kořen
  • 1 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 ks Bobkový list
  • 6 ks Nové koření celé
  • 8 ks Pepř černý celý
  • 1 ks Petržel kořen
  • 6 stroužek Česnek
  • 1.5 l Voda pitná
  • 1 kg Kuře
  • 2 polévková lžíce Petržel - nať
  • 1 polévková lžíce Kopr čerstvý
  • 4 polévková lžíce Olej rostlinný
  • 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 828 kcal
  • Sacharidy 19 g
  • Tuky 108 g
  • Sodík 473 mg
  • Bílkoviny 36 g
  • Uhlovodany 17 g
  • Cholesterol 140 mg
  • Draslík 763.4 mg
  • Vláknina 13368.2 mg
  • Vitamín A 13368.2 mg
  • Vitamín B6 0.9 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 35.7 mg
  • Vitamín E 1.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Mrkev, petržel a čtvrtku malého celeru oloupeme a překrájíme na kusy, nadrobno nakrájíme cibule a umeleme jádra vlašských ořechů.

  • 2

    Kuře vložíme do vařící osolené vody a s kořenovou zeleninou ho doměkka uvaříme. Maso vyjmeme, vykostíme a nakrájíme na kusy a vývar přecedíme.

  • 3

    Mezitím svaříme vinný ocet s novým kořením, bobkovým listem a celým pepřem. Na oleji orestujeme cibuli, zaprášíme moukou a necháme zasmahnout, zalijeme 400 ml vývaru z kuřete, rozšleháme a okořeníme majoránkou a sladkou paprikou. Promícháme, přilijeme přecezený ocet, přidáme sekanou zelenou petrželku s koprem, prolisovaný česnek, žloutek, sůl a vmícháme mletá ořechová jádra.

  • 4

    Prohřejeme, ale nevaříme, vložíme kuřecí maso a necháme 24 hodin rozležet.

  • 5

    Podáváme obložené rajčaty.

Komentáře k receptu