Studené gruzínské kuřecí sacivi
Suroviny
- 500 g Ořechy vlašské
- 400 ml Vývar drůbeží
- 200 ml Ocet vinný
- 2 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Majoránka
- 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 0.25 ks Celer bulvový
- 4 ks Cibule
- 1 ks Mrkev kořen
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Bobkový list
- 6 ks Nové koření celé
- 8 ks Pepř černý celý
- 1 ks Petržel kořen
- 6 stroužek Česnek
- 1.5 l Voda pitná
- 1 kg Kuře
- 2 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Kopr čerstvý
- 4 polévková lžíce Olej rostlinný
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 828 kcal
- Sacharidy 19 g
- Tuky 108 g
- Sodík 473 mg
- Bílkoviny 36 g
- Uhlovodany 17 g
- Cholesterol 140 mg
- Draslík 763.4 mg
- Vláknina 13368.2 mg
- Vitamín A 13368.2 mg
- Vitamín B6 0.9 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 35.7 mg
- Vitamín E 1.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Mrkev, petržel a čtvrtku malého celeru oloupeme a překrájíme na kusy, nadrobno nakrájíme cibule a umeleme jádra vlašských ořechů.
-
2
Kuře vložíme do vařící osolené vody a s kořenovou zeleninou ho doměkka uvaříme. Maso vyjmeme, vykostíme a nakrájíme na kusy a vývar přecedíme.
-
3
Mezitím svaříme vinný ocet s novým kořením, bobkovým listem a celým pepřem. Na oleji orestujeme cibuli, zaprášíme moukou a necháme zasmahnout, zalijeme 400 ml vývaru z kuřete, rozšleháme a okořeníme majoránkou a sladkou paprikou. Promícháme, přilijeme přecezený ocet, přidáme sekanou zelenou petrželku s koprem, prolisovaný česnek, žloutek, sůl a vmícháme mletá ořechová jádra.
-
4
Prohřejeme, ale nevaříme, vložíme kuřecí maso a necháme 24 hodin rozležet.
-
5
Podáváme obložené rajčaty.