Pečená ukrajinská paštika
Suroviny
- 200 g Mouka polohrubá
- 180 g Máslo čerstvé
- 100 g Slanina vepřová
- 500 g Játra vepřová
- 300 g Kompot brusinkový
- 200 g Anglická slanina
- 150 ml Mléko polotučné
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Muškátový květ
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 ks Mrkev kořen
- 1 ks Cibule
- 7 ks Hřebíček
- 2 polévková lžíce Zakysaná smetana
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 810 kcal
- Sacharidy 52 g
- Tuky 53 g
- Sodík 636 mg
- Bílkoviny 30 g
- Uhlovodany 29 g
- Cholesterol 365.4 mg
- Draslík 415.1 mg
- Vláknina 5015.2 mg
- Vitamín A 5015.2 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 22.8 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 54 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Z mouky, 60 g másla, kyselé smetany, vejce, cukru a špetky soli připravíme těsto, které rozválíme na 2 placky o síle 5 mm. Anglickou slaninu pokrájíme na tenké plátky.
-
2
Nastrouhanou mrkev podusíme spolu s nasekanou cibulí na slanině, poté přidáme na kostičky pokrájená játra, opečeme a dusíme do měkka. Směs umeleme, přidáme máslo, trochu mléka, osolíme, okořeníme tlučeným hřebíčkem, muškátem i pepřem a důkladně promícháme.
-
3
Jednu placku těsta poklademe plátky anglické slaniny, na slaninu rozložíme játrovou směs, potom znovu plátky slaniny, vše přikryjeme druhou plackou. Okraje placek dobře smáčkneme, povrch potřeme mlékem, propícháme vidličkou a dáme péci do trouby při teplotě 180°C. Pečeme do zlatova, hotovou paštiku uložíme do chladu alespoň na hodinu.
-
4
Paštiku rozdělíme na porce a podáváme s brusinkovým kompotem.