Jehněčí pečeně se smetanovou kávou
Suroviny
- 150 g Houby nakládané
- 2 kávová lžička Káva zrnková
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 2 ks Cibule
- 2 ks Mrkev kořen
- 3 špetka Pepř černý mletý
- 2 l Voda pitná
- 2 dl Voda pitná
- 0.5 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 2.5 dl Masový vývar
- 1.5 kg Jehněčí kýta
- 0.5 polévková lžíce Sůl
- 4 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 4 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 2 polévková lžíce Petržel kudrnka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 783 kcal
- Sacharidy 11 g
- Tuky 192 g
- Sodík 801 mg
- Bílkoviny 57 g
- Uhlovodany 5 g
- Cholesterol 209 mg
- Draslík 1016.8 mg
- Vláknina 6661 mg
- Vitamín A 6661 mg
- Vitamín B6 1.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 4 mg
- Vitamín E 2.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 5.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Očistíme a omyjeme mrkev a cibule. Zeleninu pokrájíme na plátky.
-
2
Jehněčí pečeni (kýtu bez kosti) dobře odblaníme, omyjeme vařící vodou, poté studenou vodou a osušíme. Maso osolíme.
-
3
V zapékací míse rozpálíme olej a maso v celku zprudka orestujeme z každé strany dozlatova. Přidáme pokrájenou zeleninu, podlijeme vývarem, mísu zakryjeme a pečeme v předehřáté troubě přibližně 1 hodinu. Během té doby maso poléváme výpekem a obracíme.
-
4
Uvaříme zrnkovou kávu: v hrnečku 2 lžičky zrnkové kávy zalijeme 2 dl vařící vody, zakryjeme ji pokličkou a necháme několik minut vyluhovat. Kávu přecedíme a přilejeme do ni 0.5 dl smetany. Poloměkké maso přelijeme kávou a pečeme doměkka přibližně 35-45 minut. Maso několikrát ještě polijeme výpekem.
-
5
Upečené maso vyjmeme, odložíme do mísy a uchováme teplé. Výpek vydusíme na tuk, přimícháme hladkou mouku a osmažíme ji. Přilijeme za stálého míchání studený masový vývar a štávu povaříme asi 10 minut. Nakonec ji dochutíme solí a pepřem. Štávu rozmixujeme dohladka nebo přecedíme přes síto.
-
6
Teplou pečeni pokrájíme na plátky, dáme je na talíře, ozdobíme snítkami petrželky, k masu přiložíme nakládané sladkokyselé hříbky a servírujeme.
-
7
Štávu k masu podáváme zvlášť v omáčníku.