Vařené jehněčí s koprovou omáčkou po švédsku
Suroviny
- 100 g Máslo čerstvé
- 0.5 kávová lžička Pepř černý celý
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 1 ks Bobkový list
- 1 ks Cibule
- 5 ks Nové koření celé
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 2 stroužek Česnek
- 4 l Voda pitná
- 6 dl Vývar jehněčí
- 1.5 kg Jehněčí krkovice
- 1 polévková lžíce Kopr čerstvý
- 1 polévková lžíce Sůl
- 3 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 1 polévková lžíce Cukr krupice
- 1.5 polévková lžíce Ocet kvasný lihový
- 3 polévková lžíce Kopr čerstvý
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 983 kcal
- Sacharidy 13 g
- Tuky 75 g
- Sodík 742 mg
- Bílkoviny 65 g
- Uhlovodany 12 g
- Cholesterol 359.9 mg
- Draslík 1225.8 mg
- Vláknina 3858.4 mg
- Vitamín A 3858.4 mg
- Vitamín B6 0.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 12.5 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 27.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Jehněčí odblaníme, dobře promyjeme vařící vodou (2 litry), poté je promyjeme pod tekoucí studenou vodou, vložíme do hrnce se studenou vodou (2 litry) a pomalu přivedeme k varu. Omyjeme snítky kopru (4 lžíce), 3 lžíce kopru drobně pokrájíme a odložíme. Do vody k masu přidáme bobkový list, celou očištěnou cibuli, 2 stroužky česneku, celý pepř, nové koření, snítky kopru (1 lžíci ) a sůl.
-
2
Maso vaříme pod poklicí pomalu, jen aby probublávalo asi 90 minut doměkka. Z počátku, pokud se ve vývaru utvoří pěna, odebereme ji. Uvařené maso vyjmeme, odložíme do mísy a uchováme ho v teple. Vývar přecedíme.
-
3
V misce si rozkvedláme 1 dl vývaru se žloutkem. Do misky s pokrájeným koprem přidáme 50 g změklého másla a dobře ho s koprem promícháme.
-
4
V pánvi si rozehřejeme 50 g másla, přidáme 3 lžíce hladké mouky a usmažíme světlou jíšku. Přilijeme 5 dl vychladlého jehněčího vývaru a za stálého míchání jíšku rozvaříme dohladka. Vaříme ji pomalu asi 10 minut.
-
5
Poté přimícháme vývar se žloutkem, podle chuti sůl, cukr, ocet a provaříme. Nakonec přimícháme kopr s máslem, na kousky pokrájené maso, vše necháme ho prohřát a hned podáváme.