Vařené jehněčí s koprovou omáčkou po švédsku

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 135 minut
Počet porcí: 5

Suroviny

  • 100 g Máslo čerstvé
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý celý
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 1 ks Bobkový list
  • 1 ks Cibule
  • 5 ks Nové koření celé
  • 1 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 2 stroužek Česnek
  • 4 l Voda pitná
  • 6 dl Vývar jehněčí
  • 1.5 kg Jehněčí krkovice
  • 1 polévková lžíce Kopr čerstvý
  • 1 polévková lžíce Sůl
  • 3 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • 1 polévková lžíce Cukr krupice
  • 1.5 polévková lžíce Ocet kvasný lihový
  • 3 polévková lžíce Kopr čerstvý
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 983 kcal
  • Sacharidy 13 g
  • Tuky 75 g
  • Sodík 742 mg
  • Bílkoviny 65 g
  • Uhlovodany 12 g
  • Cholesterol 359.9 mg
  • Draslík 1225.8 mg
  • Vláknina 3858.4 mg
  • Vitamín A 3858.4 mg
  • Vitamín B6 0.8 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 12.5 mg
  • Vitamín E 0.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 27.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Jehněčí odblaníme, dobře promyjeme vařící vodou (2 litry), poté je promyjeme pod tekoucí studenou vodou, vložíme do hrnce se studenou vodou (2 litry) a pomalu přivedeme k varu. Omyjeme snítky kopru (4 lžíce), 3 lžíce kopru drobně pokrájíme a odložíme. Do vody k masu přidáme bobkový list, celou očištěnou cibuli, 2 stroužky česneku, celý pepř, nové koření, snítky kopru (1 lžíci ) a sůl.

  • 2

    Maso vaříme pod poklicí pomalu, jen aby probublávalo asi 90 minut doměkka. Z počátku, pokud se ve vývaru utvoří pěna, odebereme ji. Uvařené maso vyjmeme, odložíme do mísy a uchováme ho v teple. Vývar přecedíme.

  • 3

    V misce si rozkvedláme 1 dl vývaru se žloutkem. Do misky s pokrájeným koprem přidáme 50 g změklého másla a dobře ho s koprem promícháme.

  • 4

    V pánvi si rozehřejeme 50 g másla, přidáme 3 lžíce hladké mouky a usmažíme světlou jíšku. Přilijeme 5 dl vychladlého jehněčího vývaru a za stálého míchání jíšku rozvaříme dohladka. Vaříme ji pomalu asi 10 minut.

  • 5

    Poté přimícháme vývar se žloutkem, podle chuti sůl, cukr, ocet a provaříme. Nakonec přimícháme kopr s máslem, na kousky pokrájené maso, vše necháme ho prohřát a hned podáváme.

Komentáře k receptu