Dušená jehněčí plec s brambory, pórkem a mrkví

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 95 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 650 g Jehněčí plec
  • 750 g Brambory
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý celý
  • 4.5 kávová lžička Pepř 4 barev
  • 1 kávová lžička Kmín drcený
  • 4 ks Nové koření celé
  • 2 ks Pórek
  • 4 ks Mrkev kořen
  • 2 ks Bobkový list
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 4 plátek Chléb konzumní
  • 6 dl Vývar zeleninový
  • 4 dl Vývar zeleninový
  • 1 polévková lžíce Sůl
  • 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 807 kcal
  • Sacharidy 85 g
  • Tuky 376 g
  • Sodík 1823 mg
  • Bílkoviny 47 g
  • Uhlovodany 73 g
  • Cholesterol 129.8 mg
  • Draslík 1920.2 mg
  • Vláknina 38704.3 mg
  • Vitamín A 38704.3 mg
  • Vitamín B6 1.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 57.9 mg
  • Vitamín E 3.9 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 34.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Jehněčí maso z plecka důkladně odblaníme, promyjeme ho v horké vodě, poté pod tekoucí studenou vodou. Maso osušíme a nakrájíme na plátky, dáme je do hrnce, zalijeme zeleninovým vývarem, přidáme nové koření, celý pepř a pod pokličkou pomalu dusíme asi 25 minut. Poté poloměkké maso vyjmeme, osolíme a ochutíme čerstvě pomletým pepřem podle chuti.

  • 2

    Očistíme pórek, oloupeme mrkev a brambory, zeleninu omyjeme a pokrájíme na plátky. Pórek s mrkví dáme do mísy a promícháme. Zvlášť plátky brambor v míse osolíme, posypeme drceným kmínem a promícháme. Zapékací mísu vytřeme 2-3 lžícemi másla. Postupně do ní budeme vrstvit zeleninu (brambory + mrkev s pórkem) a maso. Zakončíme poslední vrstvou brambor. Mezi vrstvy k masu přidáme po 1 bobkovém listu. Vše zalijeme zeleninovým vývarem, zakryjeme poklicí a mísu dáme do trouby. Dusíme a zároveň pečeme v předehřáté troubě na 160°C-170°C přibližně 40-45 minut. Takto připravené maso se zeleninou podáváme s čerstvým chlebem.

Komentáře k receptu