Zadělávané brambory s mrkví
Suroviny
- 500 g Brambory
- 500 g Karotka
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 2 ks Cibule
- 2 špetka Sůl
- 3 špetka Pepř bílý
- 2 špetka Kmín drcený
- 2 dl Voda pitná
- 3 dl Mouka pšeničná hladká T 650
- 1 dl Smetana 12% (konzumní)
- 1 dl Vývar zeleninový
- 2 polévková lžíce Petržel - nať
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 611 kcal
- Sacharidy 91 g
- Tuky 22 g
- Sodík 434 mg
- Bílkoviny 15 g
- Uhlovodany 35 g
- Cholesterol 34.5 mg
- Draslík 1041.1 mg
- Vláknina 20471.2 mg
- Vitamín A 20471.2 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 30.6 mg
- Vitamín E 1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 53 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Oloupeme a omyjeme brambory a mrkev. Cibuli očistíme a všechnu zeleninu pokrájíme na plátky. Zeleninu dáme do hrnce, přidáme sůl, 2 dl vody a pod poklicí ji dusíme 10 minut. Poté zeleninu scedíme a vývar zachytíme.
-
2
Omytou petrželovou nať drobně pokrájíme. V pánvi si rozehřejeme máslo, přidáme hladkou mouku a usmažíme světlou jíšku. Za stálého šlehání přilijeme smetanu a scezený zeleninový vývar. Omáčku vyšleháme dohladka, dochutíme ji solí, drceným kmínem a pepřem. Pomalu ji povaříme 10-14 minut do zhoustnutí.
-
3
Zapékací mísu vytřeme máslem, dáme do ni brambory s mrkví a cibulí, posypeme 1/2 petrželky a zalijeme bešamelovou omáčkou. Vidličkou zelenínu popícháme, aby se omáčka dostala až ke dnu.
-
4
Pečeme v předehřáté troubě na 220°C přibližně 25 minut dozlatova. Porce posypeme zbylou petrželkou a servírujeme.