Zadělávané brambory s mrkví

Hodnocení 0x 1x
Čas přípravy: 65 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 500 g Brambory
  • 500 g Karotka
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 2 ks Cibule
  • 2 špetka Sůl
  • 3 špetka Pepř bílý
  • 2 špetka Kmín drcený
  • 2 dl Voda pitná
  • 3 dl Mouka pšeničná hladká T 650
  • 1 dl Smetana 12% (konzumní)
  • 1 dl Vývar zeleninový
  • 2 polévková lžíce Petržel - nať
  • 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 611 kcal
  • Sacharidy 91 g
  • Tuky 22 g
  • Sodík 434 mg
  • Bílkoviny 15 g
  • Uhlovodany 35 g
  • Cholesterol 34.5 mg
  • Draslík 1041.1 mg
  • Vláknina 20471.2 mg
  • Vitamín A 20471.2 mg
  • Vitamín B6 0.6 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 30.6 mg
  • Vitamín E 1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 53 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Oloupeme a omyjeme brambory a mrkev. Cibuli očistíme a všechnu zeleninu pokrájíme na plátky. Zeleninu dáme do hrnce, přidáme sůl, 2 dl vody a pod poklicí ji dusíme 10 minut. Poté zeleninu scedíme a vývar zachytíme.

  • 2

    Omytou petrželovou nať drobně pokrájíme. V pánvi si rozehřejeme máslo, přidáme hladkou mouku a usmažíme světlou jíšku. Za stálého šlehání přilijeme smetanu a scezený zeleninový vývar. Omáčku vyšleháme dohladka, dochutíme ji solí, drceným kmínem a pepřem. Pomalu ji povaříme 10-14 minut do zhoustnutí.

  • 3

    Zapékací mísu vytřeme máslem, dáme do ni brambory s mrkví a cibulí, posypeme 1/2 petrželky a zalijeme bešamelovou omáčkou. Vidličkou zelenínu popícháme, aby se omáčka dostala až ke dnu.

  • 4

    Pečeme v předehřáté troubě na 220°C přibližně 25 minut dozlatova. Porce posypeme zbylou petrželkou a servírujeme.

Komentáře k receptu