Rajčata s pórkem zapékané v bešamelu
Suroviny
- 500 g Rajčata
- 700 g Pórek
- 50 g Máslo čerstvé
- 50 g Máslo čerstvé
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř bílý
- 2 ks Vejce slepičí
- 3 špetka Cukr krupice
- 3 špetka Sůl
- 2 špetka Pepř bílý
- 2 dl Smetana 12% (konzumní)
- 2 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 0.18 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 2 polévková lžíce Petržel - nať
- 50 polévková lžíce Máslo čerstvé
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 2297 kcal
- Sacharidy 35 g
- Tuky 240 g
- Sodík 451 mg
- Bílkoviny 11 g
- Uhlovodany 32 g
- Cholesterol 472.7 mg
- Draslík 666.8 mg
- Vláknina 9638.3 mg
- Vitamín A 9638.3 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 40.7 mg
- Vitamín E 4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 357.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Očištěný omytý pór a rajčata pokrájíme na plátky. Omyjeme petrželovou nať a drobně ji pokrájíme.
-
2
V pánvi si na rozpuštěném másle (50 g) a oleji zpěníme pórek, mírně osolíme, poté pánev zakryjeme a pórek dusíme přibližně 5-7 minut.
-
3
V rendlíku si rozehřejeme máslo, přidáme mouku a usmažíme světlou jíšku. Přilijeme k ní mléko se smetanou a pomalu, za častého promíchání, uvaříme bešamelovou omáčku. Ochutíme ji solí a pepřem a odstavíme z plotny. Po chvilce zašleháme vajíčka.
-
4
Zapékací mísu vytřeme maslem (50 g), na dno dáme podušený pórek, který pokryjeme rajčaty. Mírně je osolíme, opepříme a posypeme 2-3 špetkami cukru a posypeme petrželkou. Vše zalijeme bešamelovou omáčkou. Mísu dáme do předehřáté trouby na 220°C a pečeme přibližně 20-35 minut.
-
5
Pórek s rajčaty podáváme samostatně nebo jako přílohu.