Gruzínské kuřecí borani
Suroviny
- 1200 g Kuře
- 200 ml Olej rostlinný
- 125 ml Zakysaná smetana
- 3 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 0.5 kávová lžička Muškátový květ
- 2 kávová lžička Skořice mletá
- 10 ks Lilek
- 7 ks Cibule
- 1 špetka Šafrán
- 2 polévková lžíce Kopr čerstvý
- 1 polévková lžíce Bazalka
- 1 polévková lžíce Pažitka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 915 kcal
- Sacharidy 36 g
- Tuky 76 g
- Sodík 559 mg
- Bílkoviny 43 g
- Uhlovodany 36 g
- Cholesterol 160.8 mg
- Draslík 1560.8 mg
- Vláknina 32927.1 mg
- Vitamín A 32927.1 mg
- Vitamín B6 1.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 24.1 mg
- Vitamín E 5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nejprve připravíme kuře na grilu. Kuře rozdělíme na čtvrtky, páteřní kost odsekneme a maso lehce naklepeme. Takto připravené maso osolíme, potřeme olejem a na rozpáleném roštu pečeme na každé straně asi 10 minut, při pečení ho ještě potíráme olejem se solí. Opečené kuře uložíme do tepla.
-
2
Dále oloupeme lilky, nakrájíme je na tenká kolečka, osolíme a necháme 5 minut ležet a pak z nich vymačkáme šťávu. Na 100 ml oleje opečeme cibuli nakrájenou na kolečka, přidáme lilky a pečeme po obou stranách. Opečené lilky s cibulí smícháme s nasekaným koprem, čerstvou bazalkou a pažitkou, osolíme a okořeníme pepřem a muškátem.
-
3
Na talíře navršíme lilkovou směs, na ní čtvrtky opečeného kuřete a vše pokapeme zakysanou smetanou ochucenou šafránem a skořicí.