Požárské drůbeží karbanátky s dušeným hráškem
Suroviny
- 750 g Drůbeží maso
- 400 g Hrášek v slaném nálevu - sterilovaný
- 120 g Máslo čerstvé
- 125 ml Mléko polotučné
- 100 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 2 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Muškátový květ
- 2 ks Žemle tuková
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
- 1 polévková lžíce Cukr krupice
- 3 polévková lžíce Zakysaná smetana
- 2 polévková lžíce Kopr čerstvý
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 825 kcal
- Sacharidy 33 g
- Tuky 52 g
- Sodík 651 mg
- Bílkoviny 47 g
- Uhlovodany 14 g
- Cholesterol 404.3 mg
- Draslík 146.1 mg
- Vláknina 6776.5 mg
- Vitamín A 6776.5 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 12.4 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 41.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Žemle nakrájíme na kusy a namočíme je do vlažného mléka. Syrové drůbeží, nejlépe kuřecí maso spolu s vymačkanými žemlemi umeleme na masovém strojku.
-
2
V míse pak k mletému masu přidáme sůl, žloutky, muškát a smetanu a dobře promícháme. Ze směsi utvoříme malé karbanátky, které na másle po obou stranách dorůžova opečeme.
-
3
Opečené karbanátky uložíme do tepla a připravíme dušený hrášek. Do kastrolu se 40 g rozehřátého másla vsypeme scezený sterilovaný hrášek a necháme dusit. Asi po 3 minutách ho lehce zaprášíme moukou, osolíme, osladíme, trochu osmahneme, zalijeme 3 lžícemi zakysané smetany, uvedeme do varu a sejmeme z ohně.
-
4
Na nahřáté talíře dáme dušený hrášek, na něj doprostřed karbanátky a pokrm posypeme sekaným koprem.