Plněná kachna po dněpropetrovsku
Suroviny
- 50 g Houby sušené
- 170 g Máslo čerstvé
- 100 g Špagety, Makarony
- 40 g Mouka pšeničná hladká
- 500 ml Voda pitná
- 500 ml Zakysaná smetana
- 3 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 ks Kachna domácí
- 2 ks Cibule
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 ks Bobkový list
- 2 polévková lžíce Petržel - nať
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 764 kcal
- Sacharidy 40 g
- Tuky 62 g
- Sodík 713 mg
- Bílkoviny 14 g
- Uhlovodany 32 g
- Cholesterol 177.5 mg
- Draslík 716.3 mg
- Vláknina 5541.3 mg
- Vitamín A 5541.3 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 8.6 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 56.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Očištěnou mladou kachnu o váze cca 1500 g opatrně vykostíme, vcelku ponecháme pouze křídla a stehna, vnitřek osolíme a opepříme a v přikryté míse ji vložíme na půl hodiny do chladničky.
-
2
Mezitím připravíme nádivku a omáčku. Propláchnuté sušené houby uvaříme doměkka, nakrájíme na tenké nudličky a spolu s nadrobno nasekanou cibulí osmahneme na 30 g másla. V houbovém vývaru uvaříme makarony, scedíme je, vývar odložíme a makarony smícháme s houbovou směsí, osolíme, opepříme, přidáme sekanou petrželku, rozšlehané vejce a důkladně zamícháme.
-
3
Potom na pánvi rozpustíme 40 g másla, zaprášíme 40 g mouky a uděláme světlou jíšku. Za stálého míchání do ní po malých dávkách přiléváme houbový vývar, ve kterém se vařily makarony, a důkladně provaříme.
-
4
Kachnu vyndáme z lednice, na vále ji rozložíme a navrstvíme nádivku. Kachnu pak uzavřeme a ovážeme potravinářským motouzem tak, aby křídla a stehna byla připevněna k trupu.
-
5
Kachnu pak nejprve ze všech stran opečeme v pekáči na 100 g másla, potom ji zalijeme omáčkou, přikryjeme a ve středně vyhřáté troubě ji asi hodinu dusíme. Těsně před koncem dušení kachnu přelijeme zakysanou smetanou a přidáme bobkový list.
-
6
Hotovou kachnu vyjmeme z pekáče a rozporcujeme tak, že oddělíme stehna a křídla a tělíčko rozdělíme na 4 díly. Z omáčky odstraníme bobkový list a dobře ji rozmícháme.
-
7
Na porci připadne stehno nebo křídlo a čtvrtina tělíčka s nádivkou, servírujeme přelité omáčkou.