Plněná kachna po dněpropetrovsku

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 120 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 50 g Houby sušené
  • 170 g Máslo čerstvé
  • 100 g Špagety, Makarony
  • 40 g Mouka pšeničná hladká
  • 500 ml Voda pitná
  • 500 ml Zakysaná smetana
  • 3 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 ks Kachna domácí
  • 2 ks Cibule
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Bobkový list
  • 2 polévková lžíce Petržel - nať
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 764 kcal
  • Sacharidy 40 g
  • Tuky 62 g
  • Sodík 713 mg
  • Bílkoviny 14 g
  • Uhlovodany 32 g
  • Cholesterol 177.5 mg
  • Draslík 716.3 mg
  • Vláknina 5541.3 mg
  • Vitamín A 5541.3 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 8.6 mg
  • Vitamín E 0.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 56.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Očištěnou mladou kachnu o váze cca 1500 g opatrně vykostíme, vcelku ponecháme pouze křídla a stehna, vnitřek osolíme a opepříme a v přikryté míse ji vložíme na půl hodiny do chladničky.

  • 2

    Mezitím připravíme nádivku a omáčku. Propláchnuté sušené houby uvaříme doměkka, nakrájíme na tenké nudličky a spolu s nadrobno nasekanou cibulí osmahneme na 30 g másla. V houbovém vývaru uvaříme makarony, scedíme je, vývar odložíme a makarony smícháme s houbovou směsí, osolíme, opepříme, přidáme sekanou petrželku, rozšlehané vejce a důkladně zamícháme.

  • 3

    Potom na pánvi rozpustíme 40 g másla, zaprášíme 40 g mouky a uděláme světlou jíšku. Za stálého míchání do ní po malých dávkách přiléváme houbový vývar, ve kterém se vařily makarony, a důkladně provaříme.

  • 4

    Kachnu vyndáme z lednice, na vále ji rozložíme a navrstvíme nádivku. Kachnu pak uzavřeme a ovážeme potravinářským motouzem tak, aby křídla a stehna byla připevněna k trupu.

  • 5

    Kachnu pak nejprve ze všech stran opečeme v pekáči na 100 g másla, potom ji zalijeme omáčkou, přikryjeme a ve středně vyhřáté troubě ji asi hodinu dusíme. Těsně před koncem dušení kachnu přelijeme zakysanou smetanou a přidáme bobkový list.

  • 6

    Hotovou kachnu vyjmeme z pekáče a rozporcujeme tak, že oddělíme stehna a křídla a tělíčko rozdělíme na 4 díly. Z omáčky odstraníme bobkový list a dobře ji rozmícháme.

  • 7

    Na porci připadne stehno nebo křídlo a čtvrtina tělíčka s nádivkou, servírujeme přelité omáčkou.

Komentáře k receptu