Králík v bílé houbové omáčce po ruském způsobu

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 80 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 80 g Máslo čerstvé
  • 600 g Rýže dušená
  • 150 g Hříbky čerstvé
  • 1200 g Králík
  • 40 g Mouka pšeničná hladká
  • 200 ml Zakysaná smetana
  • 2 kávová lžička Sůl
  • 2 kávová lžička Ocet vinný
  • 1 kávová lžička Pepř černý celý
  • 0.5 kávová lžička Muškátový květ
  • 2 ks Cibule
  • 2 ks Mrkev kořen
  • 2 ks Bobkový list
  • 1 ks Hřebíček
  • 1 ks Petržel kořen
  • 1.5 l Voda pitná
  • 3 polévková lžíce Petržel - nať
  • 1 polévková lžíce Cukr krupice
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 758 kcal
  • Sacharidy 40 g
  • Tuky 35 g
  • Sodík 717 mg
  • Bílkoviny 67 g
  • Uhlovodany 32 g
  • Cholesterol 205.3 mg
  • Draslík 995.9 mg
  • Vláknina 9411.3 mg
  • Vitamín A 9411.3 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 40.3 mg
  • Vitamín E 0.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 18 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Staženého vykuchaného a očištěného králíka naporcujeme, dáme do kastrolu a zalijeme vařící vodou tak, aby maso bylo ponořeno, přikryté dáme na mírném ohni vařit. Asi po 20 minutách vaření sebereme pěnu, přidáme očištěnou oloupanou mrkev a petržel, celou neloupanou cibuli, bobkový list, hřebíček, celý pepř, osolíme a maso dále vaříme na mírném ohni do měkka cca 30 minut. Měkké maso vyjmeme, odložíme do tepla,

  • 2

    Mezitím na másle podusíme nakrájené hříbky, z 50 g másla a 40 g hladké mouky připravíme světlou jíšku, odebereme část vývaru, jíšku jím podlijeme, základ 10 minut povaříme.

  • 3

    Do připraveného základu vložíme podušené hříbky, přidáme lžíci cukru, vinný ocet, okořeníme muškátovým květem a podle chuti přisolíme. Krátce povaříme, stáhneme z ohně, nakonec přimícháme zakysanou smetanu. Uvařené porce králíka pak v omáčce prohřejeme.

  • 4

    Králíka podáváme přelitého omáčkou s dušenou rýží, porce posypeme sekanou petrželkou.

Komentáře k receptu