Hovězí těftěly v rajské omáčce
Suroviny
- 600 g Rýže dušená
- 150 g Sádlo škvařené
- 50 g Strouhanka
- 500 g Hovězí maso přední
- 120 g Protlak rajčatový
- 250 ml Mléko polotučné
- 250 ml Hovězí vývar základní
- 2 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 ks Cibule
- 2 ks Žemle tuková
- 2 ks Bobkový list
- 3 stroužek Česnek
- 1 polévková lžíce Kečup
- 2 polévková lžíce Petržel - nať
- 2 polévková lžíce Pažitka
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 883 kcal
- Sacharidy 69 g
- Tuky 49 g
- Sodík 757 mg
- Bílkoviny 37 g
- Uhlovodany 43 g
- Cholesterol 120.1 mg
- Draslík 574.2 mg
- Vláknina 5273.3 mg
- Vitamín A 5273.3 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 10.6 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 4.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Hovězí přední maso umeleme, nadrobno nakrájíme pažitku a jednu cibuli. V míse smícháme mleté maso s cibulí a pažitkou, v mléce namočenou žemlí, podle potřeby zahustíme strouhankou, osolíme a opepříme, dobře prohněteme.
-
2
Ze směsi uděláme kuličky (těftěly) o váze 20-30 g, obalíme je v hladké mouce a v kastrole na sádle je rychle ze všech stranách opečeme. Opečené těftěly zalijeme vývarem, přidáme rajský protlak, bobkový list, utřený česnek se solí a zakryté dusíme na mírném ohni 15-20 minut. Potom omáčku podle potřeby přisolíme a přidáme lžíci kečupu.
-
3
Těftěly rozdělíme na talíře, přelijeme omáčkou, posypeme sekanou petrželkou a podáváme s dušenou rýží.