Pečená nadívaná perlička
Suroviny
- 200 g Játra drůbeží
- 100 g Slanina vepřová
- 80 g Sádlo škvařené
- 200 ml Vývar drůbeží
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 0.5 kávová lžička Muškátový oříšek
- 0.5 kávová lžička Solamyl
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 ks Cibule
- 1 ks Perlička
- 1 polévková lžíce Sůl
- 2 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Voda pitná
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 558 kcal
- Sacharidy 4 g
- Tuky 34 g
- Sodík 711 mg
- Bílkoviny 53 g
- Uhlovodany 4 g
- Cholesterol 285 mg
- Draslík 861.2 mg
- Vláknina 757.5 mg
- Vitamín A 757.5 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 5.2 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 14.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omytá játra nasekáme nadrobno. Na pánvi rozškvaříme nakrájenou slaninu, přidáme játra, chvíli opékáme, nakonec mimo plotnu vmícháme vejce, sůl, pepř, muškát, nadrobno nakrájenou cibuli a nasekanou petrželovou nať.
-
2
Očištěnou, vykuchanou a opláchnutou perličku na povrchu i uvnitř osolíme, naplníme nádivkou, sešijeme, svážeme a v kastrole na rozehřátém sádle pečeme přikrytou po obou stranách doměkka. Při pečení ji často poléváme vlastní šťávou, ke které podle potřeby přiléváme vývar. Před dopečením necháme perličku odkrytou, aby získala správnou barvu.
-
3
Když je perlička hotová, vyjmeme ji, zbavíme nití, nasekáme na 6 porcí, a upravíme na talíře.
-
4
Šťávu zahustíme solamylem rozmíchaným ve lžíci vody, chvilku povaříme, zjemníme máslem a porce perličky jí přelijeme.