Skandinávská hrachová polévka s uzeným a pórkem
Suroviny
- 400 g Hrách loupaný
- 500 g Vepřová kýta uzená
- 4 krajíc Chléb konzumní
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Majoránka
- 1 ks Pórek
- 1 ks Cibule
- 3 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Zázvor mletý
- 3 stroužek Česnek
- 1.2 dl Voda pitná
- 4 polévková lžíce Hořčice kremžská
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 763 kcal
- Sacharidy 111 g
- Tuky 14 g
- Sodík 1366 mg
- Bílkoviny 47 g
- Uhlovodany 19 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 250.4 mg
- Vláknina 17859.5 mg
- Vitamín A 17859.5 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 13.7 mg
- Vitamín E 1.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 8.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Loupaný žlutý hrách dobře promyjeme pod tekoucí vodou, vsypeme do hrnce s 1,2 dl vody a necháme namočený minimálně 10 hodin. Druhý den do vody s hrachem přidáme omyté uzené maso, zakryjeme poklicí a pomalu vaříme přibližně 80 minut. Ze začátku vaření odstraňujeme z polévky průběžně pěnu a občas polévku promícháme, aby se nic nepřichytilo ke dnu hrnce.
-
2
Mezitím očistíme a omyjeme celý pórek, cibuli a česnek. Stroužky česneku a celou cibuli přidáme hned do polévky. Pórek nakrájíme na kolečka. Po hodině varu polévku dochutíme solí, pepřem, majoránkou a mletým zázvorem. Přibližně 15 minut před dovařením přidáme do polévky pokrájený pórek. Cibuli s česnek
-
3
Uvařené uzené maso vyjmeme z polévky, rozkrájíme na plátky a rozdělíme na dezertní talířky. Přidáme lžíci ostré hořčice, cibuli s česnekem vyjmeme.
-
4
Polévku rozdělíme do talířů, ke každé porci přidáme na talířku uzené maso. Jako přílohu podáváme čerstvý chléb.