Vanilková zmrzlina s jahodami a medem
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 340 kcal
- Sacharidy 30 g
- Tuky 22 g
- Sodík 36 mg
- Bílkoviny 7 g
- Uhlovodany 27 g
- Cholesterol 414 mg
- Draslík 68.7 mg
- Vláknina 645.5 mg
- Vitamín A 645.5 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 7.6 mg
- Vitamín E 0.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Smetanu, 1 dl mléka, 50 g cukru, vanilkovým cukrem, vyškrábanou vanilkovou dření, svaříme ve vhodném kastrůlku. Žloutky se zbylým cukrem v horké vodní lázní vyšleháme na hustou pěnu. Teplou smetanu s mlékem opatrně vmícháme do žloutku. Šleháme dále ve vodní lázní tak dlouho, až směs zahoustne.
-
2
Vybereme z vodní lázně, přidáme med, citrónovou šťávu, dobře promícháme, aby se rozpustil med. Rychle vychladíme v ledové vodě, anebo v misce s ledem. Krém propasírujeme přes husté síto, vložíme do lednice na 240 minut vychladit. Krém opět promixujeme, vlijeme do nerezové nádoby a v lednici necháme mírně zmrazit. Po dobu mražení, několikrát promícháme. Necháme úplně zmrazit na 2-3 hodiny.
-
3
Před podáváním zmrzlinovou lžíci naškrábeme zmrzlinu a poklademe do jednotlivých misek. Ozdobíme jahodami a polijeme čokoládovou polevou.