Krůtí stehna Supréme
Suroviny
- 480 g Rýže dušená
- 180 g Máslo čerstvé
- 60 g Mouka pšeničná hladká
- 300 ml Smetana 12% (konzumní)
- 0.5 kávová lžička Pepř černý celý
- 0.5 kávová lžička Nové koření celé
- 1 ks Cibule
- 2 ks Bobkový list
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 špetka Muškátový oříšek
- 4 stroužek Česnek
- 1.5 l Voda pitná
- 1.8 kg Krůtí stehna
- 1 polévková lžíce Sůl
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 660 kcal
- Sacharidy 23 g
- Tuky 40 g
- Sodík 424 mg
- Bílkoviny 49 g
- Uhlovodany 16 g
- Cholesterol 294.3 mg
- Draslík 667.5 mg
- Vláknina 2229.7 mg
- Vitamín A 2229.7 mg
- Vitamín B6 0.9 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 2 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 66.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do hrnce dáme vařit vodu se solí, bobkovým listem, jednou překrojenou cibulí, česnekem, pepřem a několika kuličkami nového koření. Do vařící vody vložíme dvě větší krůtí stehna, stáhneme plamen, zakryjeme pokličkou a vaříme do měkka.
-
2
Uvařená stehna vyndáme, necháme zchladnout. Vývar zcedíme a necháme odkrytý vařit dál, aby se zredukovalo jeho množství.
-
3
Stehna vykostíme a nakrájíme přes vlákno.
-
4
Na 100 g másla zpěníme hladkou mouku, vzniklou světlou jíšku zalijeme vývarem, přisolíme, přidáme muškátový oříšek a za občasného míchání povaříme na hustou omáčku. Do vroucí omáčky zašleháme žloutky, smetanu, odstavíme z plotny a ještě zašleháme máslo. Maso vložíme do omáčky a necháme prohřát. Podáváme s dušenou rýží.