Teplá jablka s ostružinovým přelivem
Suroviny
- 100 g Mandle plátky
- 100 g Ostružiny
- 300 ml Víno portské
- 4 kávová lžička Šťáva citrónová
- 2 kávová lžička Pudinkový prášek - vanilkový
- 0.2 kávová lžička Nové koření mleté
- 0.2 kávová lžička Citronová kůra
- 4 ks Jablka
- 1 ks Skořice celá
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Cukr třtinový
- 2 polévková lžíce Voda pitná
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 479 kcal
- Sacharidy 63 g
- Tuky 17 g
- Sodík 24 mg
- Bílkoviny 7 g
- Uhlovodany 63 g
- Cholesterol 6 mg
- Draslík 382.8 mg
- Vláknina 20947.4 mg
- Vitamín A 20947.4 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 15 mg
- Vitamín E 0.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 7.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Příprava pečení: Troubu dáme předehřát na 200°C, zapékací mísu vymažeme 1 lžící másla.
-
2
Příprava jablek: Omytá jablka osušíme, škrabkou vyřízneme jádřince a jablka po obvodu mělce nařízneme. Střed každého jablka zalijeme 1 lžičkou citronové šťávy, aby ovoce zůstalo světlé. Potom jablka vyrovnáme do připravené zapékací mísy. Do otvorů jablek, vzniklých po odejmutí jadřinců, rozdělíme ostružinovou náplň, jablka zalijeme portským vínem a do zapékací mísy přidáme kousky 1 rozlámaného svitku skořice. Takto připravená jablka pečeme asi 40 minut. Po upečení vypečenou šťávu zahustíme pudinkem a mezitím jablka uchováme v teple. Pečená jablka s ostružinovou náplní zalijeme zahuštěnou šťávou. Tento moučník servírujeme horký.
-
3
Ostružinový přeliv: V misce smícháme mandlové lupínky s opláchnutými ostružinami, citronovou kůrou, třtinovým cukrem a náplň ochutíme mletým novým kořením. Tuto směs rozdělíme do kruhových otvorů jablek, vzniklých po vyjmutí jádřinců.
-
4
Zahuštění vypečené šťávy: Ve studené vodě rozmícháme 2 lžičky vanilkového pudinku. Rozmíchaný pudinkový prášek mícháme s vypečenou šťávou z jablek na mírném ohni do zhoustnutí.