Dušené maso po vietnamsku pro alergiky
Suroviny
- 900 g Hovězí maso zadní
- 50 g Citronová tráva
- 750 ml Voda pitná
- 2 kávová lžička Cukr třtinový
- 1 kávová lžička Sůl
- 2 kávová lžička Skořice mletá
- 2 kávová lžička Kari pasta
- 2 ks Brambory
- 1 ks Cibule
- 2 ks Mrkev kořen
- 1 ks Ředkev
- 2 ks Chilli paprička
- 4 ks Anýz celý
- 2 špetka Pepř černý mletý
- 3 stroužek Česnek
- 2 polévková lžíce Zázvor mletý
- 3 polévková lžíce Olej kukuřičný
- 4 polévková lžíce Pyré rajčatové
- 2 polévková lžíce Rybí omáčka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 477 kcal
- Sacharidy 31 g
- Tuky 188 g
- Sodík 333 mg
- Bílkoviny 53 g
- Uhlovodany 25 g
- Cholesterol 130.5 mg
- Draslík 537.4 mg
- Vláknina 11875 mg
- Vitamín A 11875 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 21.5 mg
- Vitamín E 3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 10.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V misce smícháme nastrouhaný zázvor, najemno nasekanou citrónovou trávu, kari pastu, mletou skořici, hnědý cukr, rajčatové pyré, nadrobno nasekané chilli papričky bez semínek a thajskou rybí omáčku. Do vytvořené marinády vložíme hovězí maso nakrájené na kostky a v marinádě ho obalíme. Necháme marinovat alespoň hodinu.
-
2
Do kastrolu vlijeme lžíci oleje. Oloupeme cibuli a česnek a nasekáme nadrobno. Smažíme doměkka asi 2 minuty, dokud nezesklovatí. Pak cibuli i česnek vyjmeme z oleje.
-
3
Do kastrolu přidáme zbytek oleje. Polovinu masa vložíme na olej a ze všech stran osmažíme. Pak je vyjmeme a osmažíme zbylou část masa. Vrátíme zpět do hrnce první polovinu masa, zbytek marinády, cibuli a česnek.
-
4
Zalijeme vodou, osolíme a přidáme anýz, opepříme. Přivedeme k varu. Ztlumíme teplotu a hodinu dusíme.
-
5
Oškrábeme mrkev, brambory a ředkev a pokrájíme na kousky. Vložíme zeleninu do hrnce k masu a dusíme dalších 30 minut, dokud zelenina nezměkne.
-
6
Pokud je tekutina příliš řídká, odstraníme pokličku a 2 minuty zprudka povaříme, aby zhoustla. Servírujeme teplé.