Omáčka z červeného vína se šalotkou, šunkou a zeleninou
Suroviny
- 70 g Mrkev kořen
- 80 g Pórek
- 100 g Šunka dušená
- 100 g Celer bulvový
- 100 g Šalotka
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 3 špetka Pepř černý mletý
- 2 špetka Sůl
- 2 dl Víno červené
- 4 dl Hovězí vývar základní
- 3 dl Voda pitná
- 1 dl Víno červené
- 2.5 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 0.08 polévková lžíce Olej olivový
- 0.01 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Cukr krupice
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 178 kcal
- Sacharidy 17 g
- Tuky 3 g
- Sodík 510 mg
- Bílkoviny 8 g
- Uhlovodany 14 g
- Cholesterol 12.6 mg
- Draslík 346.7 mg
- Vláknina 2771.5 mg
- Vitamín A 2771.5 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 5.6 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Očistíme a omyjeme mrkev, celer a pórek. Zeleninu nakrájíme na tenké nudličky a plátky. Šunku pokrájíme na nudličky.
-
2
Šalotku očistíme a dáme do hrnce s 2-3 dl vody se solí vařit. Vaříme ji pomalu přibližně 2-3 minuty. Poté vodu slijeme, přilijeme 1 dl červeného vína, přidáme cukr a pod poklicí pomalu dusíme asi 10 minut, a poté odstavíme z plotny.
-
3
V pánvi si rozpálíme olej s máslem a zeleninu se šunkou osmažíme dozlatova. Osmaženou zeleninu poprášíme moukou, promícháme a krátce znovu osmažíme. Přilijeme studený vývar a za stálého míchání přivedeme k varu. Přilijeme 2 dl červeného vína, omáčku dochutíme solí a pepřem a zvolna vaříme 25-30 minut. Omáčku se zeleninou a šunkou prolisujeme přes jemné síto přímo na dušenou šalotku. Promícháme, necháme přejít varem a podáváme.