Omáčka z červeného vína se šalotkou, šunkou a zeleninou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 65 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 70 g Mrkev kořen
  • 80 g Pórek
  • 100 g Šunka dušená
  • 100 g Celer bulvový
  • 100 g Šalotka
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 3 špetka Pepř černý mletý
  • 2 špetka Sůl
  • 2 dl Víno červené
  • 4 dl Hovězí vývar základní
  • 3 dl Voda pitná
  • 1 dl Víno červené
  • 2.5 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • 0.08 polévková lžíce Olej olivový
  • 0.01 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1 polévková lžíce Cukr krupice
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 178 kcal
  • Sacharidy 17 g
  • Tuky 3 g
  • Sodík 510 mg
  • Bílkoviny 8 g
  • Uhlovodany 14 g
  • Cholesterol 12.6 mg
  • Draslík 346.7 mg
  • Vláknina 2771.5 mg
  • Vitamín A 2771.5 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 5.6 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 1.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Očistíme a omyjeme mrkev, celer a pórek. Zeleninu nakrájíme na tenké nudličky a plátky. Šunku pokrájíme na nudličky.

  • 2

    Šalotku očistíme a dáme do hrnce s 2-3 dl vody se solí vařit. Vaříme ji pomalu přibližně 2-3 minuty. Poté vodu slijeme, přilijeme 1 dl červeného vína, přidáme cukr a pod poklicí pomalu dusíme asi 10 minut, a poté odstavíme z plotny.

  • 3

    V pánvi si rozpálíme olej s máslem a zeleninu se šunkou osmažíme dozlatova. Osmaženou zeleninu poprášíme moukou, promícháme a krátce znovu osmažíme. Přilijeme studený vývar a za stálého míchání přivedeme k varu. Přilijeme 2 dl červeného vína, omáčku dochutíme solí a pepřem a zvolna vaříme 25-30 minut. Omáčku se zeleninou a šunkou prolisujeme přes jemné síto přímo na dušenou šalotku. Promícháme, necháme přejít varem a podáváme.

Komentáře k receptu