Studená štrasburská kachna

Hodnocení 0x 1x
Čas přípravy: 190 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 700 g Vepřová krkovička
  • 200 g Játra drůbeží
  • 150 g Slanina vepřová
  • 150 g Šunka uzená
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 0.5 kávová lžička Muškátový oříšek
  • 4 ks Vaječný bílek slepičí
  • 2 ks Cibule
  • 2 ks Bobkový list
  • 1 ks Kachna mražená
  • 2.5 l Voda pitná
  • 1 polévková lžíce Sůl
  • 4 polévková lžíce Koňak Armaňak
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1061 kcal
  • Sacharidy 3 g
  • Tuky 96 g
  • Sodík 384 mg
  • Bílkoviny 44 g
  • Uhlovodany 3 g
  • Cholesterol 73.2 mg
  • Draslík 133.9 mg
  • Vláknina 779.9 mg
  • Vitamín A 779.9 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 2.4 mg
  • Vitamín E 0 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 12.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Játra dvakrát umeleme, přidáme polovinu vepřového masa a spolu umeleme ještě jednou. Druhou polovinu masa nakrájíme na kostičky a trochu osolíme.

  • 2

    Mleté maso dáme do mísy, osolíme, opeříme, přistrouháme muškátový oříšek, přidáme bílky a koňak a vše vařečkou utřeme dohladka. Pak vložíme šunku a slaninu nakrájené nanadrobno a připravené kostičky masa, promícháme a dáme do chladna odpočinout.

  • 3

    Středně velkou kachnu položíme hřbetem nahoru na prkénko. Nohy vykloubíme, křídla odřízneme. Ostrým nožem nařízneme kůži kolem páteře po celé délce.

  • 4

    Postupně oddělujeme maso od páteře a žeber tak, abychom neporušili kůži na spodní straně, až se nám podaří vytáhnout kostru.

  • 5

    Klouby nohou přeřízneme nebo přestřihneme. Opatrně oddělíme maso od kostí na nohou a kosti vytáhneme.

  • 6

    Kachnu naplníme připravenou nádivkou, srolujeme a převážeme režnou nití.

  • 7

    Do velkého kastrolu vložíme křídla a kosti z kachny, zalijeme vodou, přidáme sůl, překrojenou cibuli a bobkový list. Přivedeme k varu, vložíme kachní roládu, zakryjeme pergamenovým papírem, stáhneme plamen a necháme na velmi mírném ohni 2.5 hodiny „táhnout“ při teplotě 90-95°C.

  • 8

    Hotovou kachní roládu vyjmeme a přendáme do jiné nádoby, kde necháme nejprve 2 hodiny vystydnout, pak ji zabalíme do pergamenového papíru. Převážeme nití a dobře utáhneme. Až po dalších 4 hodinách uložíme vychladlou roládu do ledničky.

  • 9

    Druhý den kachnu rozbalíme, zbavíme nití, nakrájíme na plátky a podáváme.

Komentáře k receptu