Zapékaní šneci
Suroviny
- 400 g Veka
- 200 g Máslo čerstvé
- 150 g Celer bulvový
- 100 ml Mléko polotučné
- 100 ml Víno bílé
- 100 ml Víno madeira
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Sůl
- 2 ks Vejce slepičí
- 3 ks Ančovička - filety
- 2 ks Cibule
- 30 ks Hlemýždi
- 2 stroužek Česnek
- 4 l Voda pitná
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 684 kcal
- Sacharidy 58 g
- Tuky 38 g
- Sodík 448 mg
- Bílkoviny 18 g
- Uhlovodany 6 g
- Cholesterol 168.5 mg
- Draslík 340.7 mg
- Vláknina 2457 mg
- Vitamín A 2457 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 4.5 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 46.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V míse utřeme máslo s vejci, osolíme, opepříme, přidáme v mléce namočeno veku, strouhanku, rozdrcený česnek, víno Madeira, nakrájené filety z ačoviček a drobně nasekané vařené hlemýždě. Vytvořenou vláčnou hmotu dobře promícháme a vytvoříme z ní 30 šištiček, které jednou stranou zasuneme do vypraných ulit.
-
2
Naplněné ulity urovnáme na ohnivzdornou mísu a pečeme ve středně vyhřáté troubě 15 minut.
-
3
Hlemýždě podáváme v nádobě, ve které jsme je pekli.
-
4
Šneci vaření [56396]:
-
5
Šneky necháme minimálně den bez potravy. Poté je vypereme a vhodíme do vařící vody. Chvíli povaříme, scedíme, necháme trochu vychladnout a jehlou tělíčka šneků vybereme z ulit, odstraníme černé střívko. Dáme vařit litr osolené vody s vínem, celerem a oloupanou cibulí, přidáme šnečí tělíčka a vaříme pod pokličkou 1 hodinu. Vařené šneky necháme zchladnout ve vývaru.
-
6
Ulity vyvaříme ve vodě se lžičkou sody, nejméně půl hodiny. Potom je scedíme, propláchneme studenou tekoucí vodou a necháme uschnout.