Šunkový salát s hráškem a sýrem
Suroviny
- 250 g Chřest bílý
- 150 g Sýr Gouda 45%
- 20 g Petržel - nať
- 10 g Kopr čerstvý
- 350 g Šunka parmská
- 10 g Kerblík
- 200 g Hrášek mražený
- 60 ml Víno bílé
- 2 ml Citronová šťáva
- 5 ml Pomerančová šťáva
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Kari koření
- 3 ks Mrkev kořen
- 3 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 špetka Sůl
- 0.5 špetka Pepř černý mletý
- 3 l Voda pitná
- 1 dl Olej slunečnicový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 387 kcal
- Sacharidy 16 g
- Tuky 201 g
- Sodík 515 mg
- Bílkoviny 15 g
- Uhlovodany 4 g
- Cholesterol 213.6 mg
- Draslík 261.3 mg
- Vláknina 7121.6 mg
- Vitamín A 7121.6 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 11.4 mg
- Vitamín E 7.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Chřest oloupeme, mrkev očistíme, zeleninu omyjeme, 5 minut povaříme v osolené vodě. Přidáme hrášek a spolu povaříme dalších 5 minut. Potom zeleninu scedíme, opláchneme pod studenou vodou a necháme okapat.
-
2
Chřest nakrájíme na tenké špalíčky, mrkev spolu se šunkou a sýrem na malé kostky.
-
3
Petrželovou nať, kopr a kerblík omyjeme pod studenou vodou, z listů setřeme vodu a bylinky drobně nasekáme.
-
4
Chřest, mrkev, hrášek, šunku a nasekané bylinky dáme do společné misky. Přelijeme vínem a vložíme do lednice na 10-15 minut.
-
5
Žloutky dáme do vhodné nádoby, přidáme sůl, pepř, kari koření, pomerančovou a citrónovou šťávu. Ručním elektrickým mixérem suroviny rozšleháme. Za stálého šleháni přiléváme opatrně olej a šleháme, až vyšleháme hustou pikantní majonézu.
-
6
Hotovou majonézu smícháme s připraveným salátem. Těsně před podáváním porcujeme na jednotlivé vychlazené talíře nebo do salátových misek a podáváme.