Těstovinový salát s pestem
Suroviny
- 60 g Máslo čerstvé
- 100 g Rajčata
- 100 g Sýr Niva (Rokfór)
- 300 g Těstoviny konzumní
- 20 g Kopr čerstvý
- 10 g Bazalka
- 250 g Hříbky čerstvé
- 50 g Oříšky piniové
- 70 g Mozzarella
- 3 ml Citronová šťáva
- 70 ml Olej dýňový
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 1 ks Cibule
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 2 stroužek Česnek
- 3 l Voda pitná
- 2 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 811 kcal
- Sacharidy 65 g
- Tuky 46 g
- Sodík 486 mg
- Bílkoviny 21 g
- Uhlovodany 10 g
- Cholesterol 36.8 mg
- Draslík 570.6 mg
- Vláknina 3565.8 mg
- Vitamín A 3565.8 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 11 mg
- Vitamín E 1.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 19 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Těstoviny vsypeme do vroucí vody, uvaříme je do poloměkka podle návodu na sáčku. Scedíme, propláchneme studenou tekoucí vodou a necháme okapat.
-
2
Očištěné hříbky opláchneme studenou vodou, nakrájíme na plátky. Osmahneme je v pánvi na rozpáleném másle. Přidáme oloupanou, na kostičky nakrájenou cibuli, kterou osmahneme dozlatova. Stáhneme ze sporáku a necháme vychladnout.
-
3
Rajčata spaříme horkou vodou, potom přelijeme studenou vodou, sloupneme, zbavíme semen, nakrájíme na malé kousky.
-
4
Ve velké misce hmoždířem roztlučeme piniová semena, přidáme bazalku, drobně nasekaný česnek. Vložíme rozdrolený parmazán, za stálého míchání postupně přiléváme olej. Nakonec přilijeme citrónovou šťávu, dobře vše promícháme.
-
5
Připravené pesto dáme do misky se zeleninou a hříbky. Všechno dohromady ještě jednou promícháme.
-
6
Hotový salát podle porci rozdělíme na jednotlivé talíře. Na povrch každé porce dáme na malé kostky nakrájenou Nivu, kterou pokapeme olivovým olejem a posypeme nasekaným koprem.