Čočkový salát se zeleninou a sýrem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 80 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 500 g Čočka červená
  • 300 g Rajčata
  • 100 g Ředkvička
  • 50 g Celer řapíkatý
  • 30 g Cibulka jarní
  • 20 g Petržel - nať
  • 80 g Sýr Feta
  • 50 ml Olej dýňový
  • 3 ml Citronová šťáva
  • 6 ml Pomerančová šťáva
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 2 ks Mrkev kořen
  • 1 ks Cibule
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 2 stroužek Česnek
  • 5 l Voda pitná
  • 0.5 polévková lžíce Med včelí
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 637 kcal
  • Sacharidy 90 g
  • Tuky 190 g
  • Sodík 268 mg
  • Bílkoviny 35 g
  • Uhlovodany 85 g
  • Cholesterol 6.8 mg
  • Draslík 1105.2 mg
  • Vláknina 36341.8 mg
  • Vitamín A 36341.8 mg
  • Vitamín B6 0.7 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 30.2 mg
  • Vitamín E 0.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 11.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Propranou čočku namočíme na celou noc do 2 litrů studené vody. Potom ji scedíme, vlijeme do hrnce zbylou vodu, postavíme na sporák a čočku vaříme 60 minut doměkka. Scedíme, necháme okapat a vychladnout.

  • 2

    Omyjeme rajčata a ředkvičky. Rajčata rozkrojíme, vybereme jádřince a spolu s ředkvičkou nakrájíme na tenké plátky. Mrkev a celer oloupeme, nastrouháme na silnějším struhadle.

  • 3

    Cibuli, česnek, zelenou část jarní cibulky oloupeme, očistíme. Cibuli a česnek nakrájíme na tenké plátky, jarní cibulku na kolečka.

  • 4

    Všechnu připravenou zeleninu dáme do misky, přidáme okapanou čočku, posypeme solí, pepřem a vše dobře promícháme.

  • 5

    Příprava zálivky: Do vhodné nádoby vlijeme olej, citrónovou a pomerančovou šťávu, med. Metlou vše dohromady prošleháme a zalijeme zeleninu v misce. Opět dobře promícháme.

  • 6

    Hotový salát podle porcí rozdělíme na jednotlivé talíře. Každou porci posypeme nasekaným koprem, na kousky nakrájeným sýrem a podáváme.

Komentáře k receptu