Čočkový salát se zeleninou a sýrem
Suroviny
- 500 g Čočka červená
- 300 g Rajčata
- 100 g Ředkvička
- 50 g Celer řapíkatý
- 30 g Cibulka jarní
- 20 g Petržel - nať
- 80 g Sýr Feta
- 50 ml Olej dýňový
- 3 ml Citronová šťáva
- 6 ml Pomerančová šťáva
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 2 ks Mrkev kořen
- 1 ks Cibule
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 2 stroužek Česnek
- 5 l Voda pitná
- 0.5 polévková lžíce Med včelí
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 637 kcal
- Sacharidy 90 g
- Tuky 190 g
- Sodík 268 mg
- Bílkoviny 35 g
- Uhlovodany 85 g
- Cholesterol 6.8 mg
- Draslík 1105.2 mg
- Vláknina 36341.8 mg
- Vitamín A 36341.8 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 30.2 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 11.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Propranou čočku namočíme na celou noc do 2 litrů studené vody. Potom ji scedíme, vlijeme do hrnce zbylou vodu, postavíme na sporák a čočku vaříme 60 minut doměkka. Scedíme, necháme okapat a vychladnout.
-
2
Omyjeme rajčata a ředkvičky. Rajčata rozkrojíme, vybereme jádřince a spolu s ředkvičkou nakrájíme na tenké plátky. Mrkev a celer oloupeme, nastrouháme na silnějším struhadle.
-
3
Cibuli, česnek, zelenou část jarní cibulky oloupeme, očistíme. Cibuli a česnek nakrájíme na tenké plátky, jarní cibulku na kolečka.
-
4
Všechnu připravenou zeleninu dáme do misky, přidáme okapanou čočku, posypeme solí, pepřem a vše dobře promícháme.
-
5
Příprava zálivky: Do vhodné nádoby vlijeme olej, citrónovou a pomerančovou šťávu, med. Metlou vše dohromady prošleháme a zalijeme zeleninu v misce. Opět dobře promícháme.
-
6
Hotový salát podle porcí rozdělíme na jednotlivé talíře. Každou porci posypeme nasekaným koprem, na kousky nakrájeným sýrem a podáváme.