Koláč plněný kukuřičným krémem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 110 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 180 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 100 g Máslo čerstvé
  • 75 g Cukr krystal
  • 125 g Strouhanka
  • 250 ml Sirup kukuřičný
  • 125 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 2 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
  • 1 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 polévková lžíce Citronová kůra
  • 1 polévková lžíce Šťáva citrónová
  • 3 polévková lžíce Cukr moučkový
  • 0.04 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 422 kcal
  • Sacharidy 64 g
  • Tuky 18 g
  • Sodík 157 mg
  • Bílkoviny 5 g
  • Uhlovodany 47 g
  • Cholesterol 78.6 mg
  • Draslík 85.5 mg
  • Vláknina 2361.8 mg
  • Vitamín A 2361.8 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 1 mg
  • Vitamín E 0.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 15.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Příprava pečení: koláčovou formu vymažeme lžící másla, troubu připravíme k předehřátí na 190°C.

  • 2

    Těsto: do hlubší mísy prosejeme hladkou mouku s kypřcím práškem do pečiva. Do této směsi dále zapracujeme rukama změklé máslo. Směs hněteme tak dlouho, dokud hmota nezhrudkovatí. Potom rozmícháme 75 g krystalového cukru v jednom žloutku, žloutkovou směs vmícháme do zhrudkovatělé moučné směsi. Vše řádně promícháme, získáme polotuhé těsto, které rozválíme na tak velký plát, aby pokryl celou připravenou pečicí formu. Při vykládání formy těsto zlehka protlačíme k vnitřnímu obvodu formy tak, aby kopírovalo miskovitý tvar formy. Okraje těsta na okrajích formy odkrájíme, abychom získali kulatý okraj koláče. Z odkrájených částí těsta vykrájíme malými vánočními vykrajovátky libovolné tvary, kterými ozdobíme koláč před pečením. Těsto ve formě necháme asi 30 minut odpočinout v lednici.

  • 3

    Kukuřičný krém: v míse smícháme 250 ml kukuřičného sirupu se šlehačkou, lžící nastrouhané citrónové kůry a lžící citrónové šťávy. Vše dobře promícháme, vzniklý krém nalijeme do vytvarovaného odpočatého těsta, po obvodu koláče na krém rozložíme vykrájené tvary z odřezků těsta. Takto připravený koláč pečeme v předehřáté troubě asi 40 minut.

  • 4

    Servírování: Tento moučník servírujeme mírně vychladlý, posypaný moučkovým cukrem.

Komentáře k receptu