Voňavý selský bezlepkový chléb

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 22 g Droždí sušené
  • 500 g Mouka bezlepková Mantler
  • 100 g Brambory vařené ve slupce
  • 50 ml Ocet jablečný
  • 1 kávová lžička Cukr krupice
  • 2 kávová lžička Kmín drcený
  • 1 kávová lžička Koriandr mletý
  • 1 kávová lžička Fenyklová semínka
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 dl Voda pitná
  • 0.5 dl Voda pitná
  • 2 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • 2 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 556 kcal
  • Sacharidy 103 g
  • Tuky 11 g
  • Sodík 268 mg
  • Bílkoviny 13 g
  • Uhlovodany 103 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 248.4 mg
  • Vláknina 14198 mg
  • Vitamín A 14198 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 4.4 mg
  • Vitamín E 2.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 4.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Nejdříve si připravíme kvásek: do misky dáme 22 g sušených kvasnic, přilijeme 1 dl vlažné vody, přimícháme 1 lžičku cukru a necháme kvásek vzejít.

  • 2

    Do mísy nasypeme 500 g bezlepkové směsi Mantler, 2 lžičky drceného kmínu, 1 lžičku mletého koriandru, 1 lžičku mletého fenyklu, 1 lžičku soli, 2 lžíce oleje a 50 ml jablečného octa. Přilijeme kvásek, dolijeme 3 dl vlahé vody, přidáme najemno nastrouhané brambory (uvařené ve slupce) a vše promícháme. Poté těsto důkladně uhněteme a vložíme do olejem vymazané formy. Chléb necháme kynout minimálně 40 minut. Poté ho dáme do předehřáté trouby na 200°C a pečeme dozlatova přibližně 40 minut. Během pečení chleba 2x až 3x potřeme vodou.

  • 3

    Upečený chléb vyjmeme z formy, zabalíme ho do čisté utěrky a necháme vychladnout. Až poté ho nakrájíme a podáváme.

Komentáře k receptu