Bezlepkový chleba s podmáslím, tvarohem a sezamem
Suroviny
- 30 g Droždí
- 250 g Mouka bezlepková Jizerka
- 100 g Tvaroh jemný
- 40 g Máslo čerstvé
- 250 g Mouka bezlepková
- 1 kávová lžička Cukr krupice
- 1 kávová lžička Kmín celý
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Chlebové koření hrubě mleté bio
- 1 dl Voda pitná
- 2.3 dl Mléko - podmáslí
- 1 dl Voda pitná
- 2 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 2 polévková lžíce Sezam - semena
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 667 kcal
- Sacharidy 113 g
- Tuky 18 g
- Sodík 469 mg
- Bílkoviny 14 g
- Uhlovodany 109 g
- Cholesterol 12 mg
- Draslík 252.1 mg
- Vláknina 2115.5 mg
- Vitamín A 2115.5 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.1 mg
- Vitamín E 1.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 13.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Připravíme si kvásek: do misky dáme 30 g čerstvých kvasnic, přilijeme 1 dl vlažné vody, přimícháme 1 lžičku cukru a necháme kvásek vzejít.
-
2
Do mísy si nasypeme 250 g bezlepkové směsi Schär Mix B, 250 g bezlepkové mouky Jizerka, 1 lžičku kmínu, 1 lžičku chlebového koření a 1 lžičku soli. Přilijeme kvásek, 2.3 dl podmáslí, 100 g tvarohu, 40 g vlahého másla a vše promícháme. Těsto důkladně uhněteme a vložíme do olejem vymazané formy. Chléb necháme kynout asi 40 minut. Potřeme ho vodou a posypeme sezamem. Poté ho dáme do předehřáté trouby na 220°C a pečeme ho dozlatova přibližně 40 minut. Během pečení chleba 2 x 3 potřeme vodou.
-
3
Upečený chléb vyjmeme z formy, zabalíme ho do čisté utěrky a necháme vychladnout. Až poté ho nakrájíme a podáváme.