Koláč rybí pro alergiky na laktózu

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 120 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 750 g Halibut atlantický
  • 30 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 15 g Sýr sójový - Tofu
  • 50 g Petržel - nať
  • 100 g Margarín
  • 250 g Treska uzená
  • 225 g Krevety nakládané
  • 500 ml Mléko sójové
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Bobkový list
  • 2 špetka Sůl
  • 2 špetka Pepř černý mletý
  • 2 l Voda pitná
  • 1.5 kg Brambory
  • 2 polévková lžíce Smetana sójová
  • 2 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • 1 polévková lžíce Kapary
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 777 kcal
  • Sacharidy 63 g
  • Tuky 23 g
  • Sodík 1154 mg
  • Bílkoviny 78 g
  • Uhlovodany 53 g
  • Cholesterol 228.9 mg
  • Draslík 2847.3 mg
  • Vláknina 21481.2 mg
  • Vitamín A 21481.2 mg
  • Vitamín B6 1.6 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 70.2 mg
  • Vitamín E 4.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 515.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Troubu si předehřejeme na 190 °C.

  • 2

    Na pánev vložíme rybu a zalijeme sójovým mlékem. Vaříme rybu asi 5 minut, musí zůstat nedodělaná. Vyndáme rybu z pánve a vložíme ji na talíř. Odstraníme z ní kůži a pokrájíme ji na větší kusy, které naskládáme do olejem vymazaného pekáčku.

  • 3

    Oloupeme cibuli a nakrájíme nadrobno. Vsypeme cibuli do sójového mléka na pánvi, kde se vařila ryba, a přidáme bobkový list. Přivedeme k varu, odstavíme a necháme 10 minut chladnout. Pak scedíme.

  • 4

    V pánvi si připravíme jíšku. Zahřejeme 45 g margarínu bez laktózy a přidáme mouku. Vaříme 1 minutu a pak zalijeme přecezeným sójovým mlékem. Sójové mléko přidáváme postupně, aby nevznikly hrudky. Jakmile jsme přidali všechno sójové mléko, přivedeme bešamel k varu a 2 minuty vaříme za neustálého míchání. Pak odstavíme.

  • 5

    Mezitím si oškrábeme brambory, pokrájíme je na čtvrtky a 15 minut vaříme, aby změkly. Pokrájíme je na kostičky a rozmačkáme s máslem a sójovou smetanou. Osolíme a opepříme.

  • 6

    K rybě v pekáčku přidáme vařené krevety, kapary a nadrobno nasekanou petrželku. Osolíme, opepříme a zalijeme bešamelem. Navrstvíme brambory a nakypříme je vidličkou, aby zůstaly po upečení křupavé. Zasypeme brambory rozdrobeným sýrem tofu a pečeme 45 minut. Podáváme teplé.

Komentáře k receptu