Pohankový chléb s lněným semínkem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 42 g Droždí
  • 300 g Mouka bezlepková Jizerka
  • 100 g Mouka pohanková
  • 1 kávová lžička Cukr krupice
  • 0.5 kávová lžička Xantanová guma
  • 2 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Kmín celý
  • 1 kávová lžička Chlebové koření hrubě mleté bio
  • 1 dl Voda pitná
  • 0.4 dl Mléko polotučné
  • 0.5 dl Voda pitná
  • 8 polévková lžíce Pohanka
  • 2 polévková lžíce Lněné semínko
  • 4 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • 2 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 582 kcal
  • Sacharidy 103 g
  • Tuky 15 g
  • Sodík 781 mg
  • Bílkoviny 12 g
  • Uhlovodany 83 g
  • Cholesterol 1 mg
  • Draslík 434.1 mg
  • Vláknina 7688.5 mg
  • Vitamín A 7688.5 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.2 mg
  • Vitamín E 4.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 2.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Nejdříve si připravíme kvásek: do misky dáme 1 dl vlažné vody, do ni rozdrobíme 42 g čerstvých kvasnic s 1 lžičkou cukru. Kvásek necháme vzejít.

  • 2

    Do mísy nasypeme 300 g bezlepkové mouky Jizerka, 100 g pohankové mouky, 8 lžic pohankové lámanky, 2 lžíce lněných semínek, 0.5 lžičky xantanové gumy, 2 lžičky soli, 1 lžičku chlebového koření a 1 lžičku kmínu. Suchou směs promícháme, přilijeme 0.4 dl mléka, kvásek a 4 lžíce oleje a těsto dobře uhněteme.

  • 3

    Vypracované těsto by mělo být hladké a vláčné. Dáme ho do formy vytřené olejem, zakryjeme čistou utěrkou a necháme minimálně 40 minut kynout na teplém místě.

  • 4

    Pečeme ho v předehřáté troubě na 220°C přibližně 40 minut.

  • 5

    Těsto během pečení potíráme vodou (minimálně 3 x). Upečený chléb vyjmeme z formy, zabalíme ho do čisté utěrky a necháme vychladnout. Až poté ho nakrájíme a podáváme.

Komentáře k receptu