Španělské gazpačo pro alergiky na laktózu, lepek, vejce a ořechy
Suroviny
- 55 g Chléb bezlepkový
- 50 g Petržel - nať
- 150 ml Olej olivový
- 500 ml Voda pitná
- 1 ks Okurka salátová
- 0.5 ks Cibule
- 0.5 ks Paprika zelená
- 0.5 ks Chilli paprička
- 1 špetka Cukr krystal
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 2 stroužek Česnek
- 1 kg Rajčata
- 3 polévková lžíce Ocet vinný
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 414 kcal
- Sacharidy 19 g
- Tuky 38 g
- Sodík 84 mg
- Bílkoviny 4 g
- Uhlovodany 19 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 926.8 mg
- Vláknina 9204.8 mg
- Vitamín A 9204.8 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 69 mg
- Vitamín E 1.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V hrnci svaříme 250 ml vody. Vroucí vodou spaříme rajčata, oloupeme z nich slupku a rozkrájíme je na čtvrtiny. Papriku omyjeme, zbavíme semínek a bílého žebroví a rozkrojíme na čtvrtiny. Oloupanou cibuli rozčtvrtíme. Okurku omyjeme, oloupeme, rozčtvrtíme a zbavíme semínek. Oloupeme česnek a rozpůlíme. Z chilli papričky odstraníme semínka a nakrájíme nadrobno. Chléb namočíme ve vodě.
-
2
Všechny suroviny, tedy nakrájená rajčata, papriku, okurku, cibuli, česnek, chléb (vymačkáme z něj vodu) a olivový olej vložíme do mixéru. Přidáme ocet, cukr a chilli papričku. Mixujeme dohladka, ochutíme solí a pepřem. Rozmixovanou polévku vložíme do chladničky a necháme 2 hodiny vychladit. Pokud je potřeba, naředíme před podáváním studenou vodou.
-
3
Servírujeme v šálcích, posypanou nasekanou petrželkou.