Galantina z husy
Suroviny
- 150 g Játra drůbeží
- 200 g Šunka uzená
- 2000 g Husa domácí
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 2 ks Cibule
- 2 ks Bobkový list
- 5 ks Vaječný bílek slepičí
- 1.5 l Voda pitná
- 1 kg Vepřová krkovička
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
- 3 polévková lžíce Koňak
- 1 polévková lžíce Sůl
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 721 kcal
- Sacharidy 2 g
- Tuky 62 g
- Sodík 267 mg
- Bílkoviny 36 g
- Uhlovodany 2 g
- Cholesterol 166.7 mg
- Draslík 476.1 mg
- Vláknina 523.7 mg
- Vitamín A 523.7 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 7.1 mg
- Vitamín E 0 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Očištěnou menší husu zbavíme křídel, vykostíme, omyjeme a osušíme.
-
2
Polovinu vepřového masa nakrájíme na kostičky, druhou polovinu umeleme spolu s drůbežími játry. Do mletého masa přidáme bílky, mouku, sůl, pepř, koňak, vše v míse důkladně promícháme. Nakonec vmícháme na proužky pokrájenou šunku a kostičky masa. Vzniklou směsí naplníme vykostěnou husu, kterou pak zašijeme bílou režnou nití, převážeme a zformujeme do tvaru úhledného válečku.
-
3
Do velkého kastrolu vložíme husí křídla a kosti, překrojenou oloupanou cibuli, bobkový list, zalijeme vodou, osolíme a přivedeme k varu. Zmírníme plamen, vložíme připravenou husu, přikryjeme pergamenovým papírem a necháme „táhnout“ 2½ - 3 hodiny.
-
4
Po této době husu vyjmeme, necháme asi 6 hodin vystydnout.
-
5
Šťávu z husy přecedíme do kastrolku, necháme vychladnout a dáme do ledničky ztuhnout. Druhý den sebereme tuk a vzniklý rosol nakrájíme na kousky.
-
6
Vychladlou husu zabalíme do pergamenového papíru, převážeme, mírně stáhneme a dáme na 24 hodin do ledničky.
-
7
Po této době husu rozbalíme, odstraníme nitě, husu nakrájíme na plátky. Podáváme obložené kousky rosolu.