Nákyp s ovesným zrním a zeleninou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 90 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 5 g Bobkový list
  • 200 g Brokolice
  • 250 g Smetana 33% (šlehačka)
  • 200 g Sýr Parmezán
  • 200 g Oves loupaný
  • 90 g Máslo čerstvé
  • 3 ks Mrkev kořen
  • 2 ks Celer bulvový
  • 2 ks Kedlubna
  • 4 ks Vejce slepičí
  • 3 špetka Sůl
  • 2 špetka Pepř černý mletý
  • 1 l Vývar zeleninový
  • 1 l Voda pitná
  • 2 polévková lžíce Sezam - semena
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 764 kcal
  • Sacharidy 54 g
  • Tuky 48 g
  • Sodík 1642 mg
  • Bílkoviny 31 g
  • Uhlovodany 47 g
  • Cholesterol 253.1 mg
  • Draslík 1019.2 mg
  • Vláknina 23738.3 mg
  • Vitamín A 23738.3 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 54.8 mg
  • Vitamín E 2.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 22.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Vývar v hrnci přivedeme k varu, vsypeme dobře proprané a omyté ovesné zrní a spolu s bobkovým listem povaříme 30 minut. Zrní scedíme a v cedníku necháme okapat.

  • 2

    V pánvi na rozehřátém másle (50 g) doměkka osmahneme na malé kostičky nakrájenou mrkev, celer a kedlubnu. Ochutíme 1 špetkou soli, zalijeme vývarem a pod poklici povaříme 15 minut. Opět scedíme a necháme okapat.

  • 3

    Brokolici rozdělíme na jednotlivé růžičky, zalijeme horkou vodou a necháme 10 minut spařit.

  • 4

    Okapaná ovesná zrna smícháme spolu s okapanou zeleninou. Půlku směsi dáme do zbylým máslem vymazané pečící formy. Potom naskládáme růžičky brokolice a rozložíme druhou půlku směsi.

  • 5

    Ve vhodné nádobě rozkvedláme vejce, přilijeme zakysanou smetanu, ochutíme solí, pepřem a přidáme sezamové semínka. Vše dobře promícháme a směsí zalijeme nákyp. Povrch posypeme nastrouhaným sýrem.

  • 6

    Naplněnou pečící formu vložíme do horké trouby. Při teplotě 200°C pečeme 40 minut.

  • 7

    Hotový nákyp necháme 5 minut odpočinout. Nakrájíme na porce, které pokládáme na jednotlivé, teplé talíře a podáváme.

Komentáře k receptu