Čokoládové briošky pro alergiky na laktózu

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 85 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 225 g Mouka polohrubá
  • 85 g Margarín
  • 200 g Čokoláda hořká
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 2 kávová lžička Cukr moučkový
  • 2 kávová lžička Droždí sušené
  • 1 kávová lžička Cukr krystal
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 2 polévková lžíce Olej z pšeničných klíčků
  • 3 polévková lžíce Cukr moučkový
  • 0.29 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 358 kcal
  • Sacharidy 43 g
  • Tuky 18 g
  • Sodík 193 mg
  • Bílkoviny 7 g
  • Uhlovodany 43 g
  • Cholesterol 64.3 mg
  • Draslík 202.5 mg
  • Vláknina 6119.3 mg
  • Vitamín A 6119.3 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 1.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 3.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    V misce smícháme mouku (dvě lžíce schováme stranou na pomoučnění válu) a sůl, přidáme cukr. K promíchání použijeme kuchyňský robot. Přidáme sušené droždí a opět promícháme.

  • 2

    15 g pokrájeného změklého margarínu rozpustíme v kastrolu a rozšleháme v něm vejce. Přelijeme do mísy k moučné směsi, robotem vyšleháme v hladké a pružné těsto.

  • 3

    Vyklopíme těsto z mísy a na pomoučněném vále z něho vyválíme čtverec o síle asi 1 centimetr. Horní dvě třetiny čtverce potřeme třetinou zbylého margarínu (dvě lžíce ještě dáme stranou na pozdější pomazání pečicího papíru), horní část těsta přehneme dolů přes střed a spodní třetinu přehneme nahoru. Okraje těsta přitiskneme válečkem, těsto o čtvrt kruhu otočíme, znovu vyválíme a opakujeme postup s druhou třetinou margarínu. Zopakujeme ještě do třetice.

  • 4

    Poté těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme 30 minut odpočinout na chladném místě.

  • 5

    Těsto rozbalíme a znovu vyválíme na pomoučněném vále do čtverce. Tentokrát už nepřidáváme žádný margarín. Složíme stejným způsobem jako předtím, otočíme, znovu vyválíme a opět přeložíme.

  • 6

    Vyválíme do obdélníku, který bude mít jednu stranu dvakrát delší než druhou a plát bude silný cca 0,5 centimetru. Vykrájíme z něho 8 stejných čtverců.

  • 7

    Pečicí papír pomažeme margarínem.

  • 8

    V misce ušleháme vejce s krystalovým cukrem a směsí potřeme povrch jednotlivých čtverců. Na každý čtverec položíme tři čtverečky čokolády. Přes ně přeložíme těsto tak, aby kousky čokolády vyčnívaly. Briošky potřeme olejem a necháme na plechu s pečicím papírem vykynout 40 minut.

  • 9

    Předehřejeme troubu na 220 °C. Vložíme do ní plech s vykynutými brioškami a pečeme 15 minut. Vyndáme z trouby, necháme trochu vychladnout a posypeme moučkovým cukrem. Podáváme teplé.

Komentáře k receptu