Čokoládové briošky pro alergiky na laktózu
Suroviny
- 225 g Mouka polohrubá
- 85 g Margarín
- 200 g Čokoláda hořká
- 1 kávová lžička Sůl
- 2 kávová lžička Cukr moučkový
- 2 kávová lžička Droždí sušené
- 1 kávová lžička Cukr krystal
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 ks Vejce slepičí
- 2 polévková lžíce Olej z pšeničných klíčků
- 3 polévková lžíce Cukr moučkový
- 0.29 polévková lžíce Máslo čerstvé
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 358 kcal
- Sacharidy 43 g
- Tuky 18 g
- Sodík 193 mg
- Bílkoviny 7 g
- Uhlovodany 43 g
- Cholesterol 64.3 mg
- Draslík 202.5 mg
- Vláknina 6119.3 mg
- Vitamín A 6119.3 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 1.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V misce smícháme mouku (dvě lžíce schováme stranou na pomoučnění válu) a sůl, přidáme cukr. K promíchání použijeme kuchyňský robot. Přidáme sušené droždí a opět promícháme.
-
2
15 g pokrájeného změklého margarínu rozpustíme v kastrolu a rozšleháme v něm vejce. Přelijeme do mísy k moučné směsi, robotem vyšleháme v hladké a pružné těsto.
-
3
Vyklopíme těsto z mísy a na pomoučněném vále z něho vyválíme čtverec o síle asi 1 centimetr. Horní dvě třetiny čtverce potřeme třetinou zbylého margarínu (dvě lžíce ještě dáme stranou na pozdější pomazání pečicího papíru), horní část těsta přehneme dolů přes střed a spodní třetinu přehneme nahoru. Okraje těsta přitiskneme válečkem, těsto o čtvrt kruhu otočíme, znovu vyválíme a opakujeme postup s druhou třetinou margarínu. Zopakujeme ještě do třetice.
-
4
Poté těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme 30 minut odpočinout na chladném místě.
-
5
Těsto rozbalíme a znovu vyválíme na pomoučněném vále do čtverce. Tentokrát už nepřidáváme žádný margarín. Složíme stejným způsobem jako předtím, otočíme, znovu vyválíme a opět přeložíme.
-
6
Vyválíme do obdélníku, který bude mít jednu stranu dvakrát delší než druhou a plát bude silný cca 0,5 centimetru. Vykrájíme z něho 8 stejných čtverců.
-
7
Pečicí papír pomažeme margarínem.
-
8
V misce ušleháme vejce s krystalovým cukrem a směsí potřeme povrch jednotlivých čtverců. Na každý čtverec položíme tři čtverečky čokolády. Přes ně přeložíme těsto tak, aby kousky čokolády vyčnívaly. Briošky potřeme olejem a necháme na plechu s pečicím papírem vykynout 40 minut.
-
9
Předehřejeme troubu na 220 °C. Vložíme do ní plech s vykynutými brioškami a pečeme 15 minut. Vyndáme z trouby, necháme trochu vychladnout a posypeme moučkovým cukrem. Podáváme teplé.