Dušená rýže se zeleninou, bambusovými výhonky a houbami
Suroviny
- 10 g Celer bulvový
- 15 g Cibule
- 10 g Květák
- 10 g Mrkev kořen
- 15 g Olej olivový
- 10 g Pórek
- 125 g Rýže dušená
- 10 g Zázvor celý
- 20 g Bambusové výhonky konzervované
- 20 g Shiitake houby
- 1 ks Vejce slepičí
- 3 špetka Sůl
- 3 špetka Pepř černý mletý
- 1 dl Voda pitná
- 0.5 dl Voda pitná
- 1 polévková lžíce Tamari bezlepkové
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 370 kcal
- Sacharidy 37 g
- Tuky 42 g
- Sodík 1580 mg
- Bílkoviny 13 g
- Uhlovodany 36 g
- Cholesterol 245.3 mg
- Draslík 315.8 mg
- Vláknina 7129 mg
- Vitamín A 7129 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 8.2 mg
- Vitamín E 0.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Celer, mrkev, květák, cibuli, pórek, zázvor očistíme a omyjeme. Cibuli s pórkem pokrájíme nadrobno. Ostatní zeleninu nakrájíme na kostičky, květák na malé růžičky. Celer s mrkví a růžičkami květáku dáme do rendlíku, přilijeme 0.5 dl vody a pod poklicí zeleninu dusíme 10-14 minut doměkka. Čínské houby omyjeme, dáme do misky s 1 dl vody. Necháme je namočené asi 20 minut. Bambusové výhonky z konzervy scedíme a pokrájíme na malé kousky.
-
2
Ve větší pánvi si na rozpáleném oleji osmažíme cibuli s pórkem dozlatova. V misce si rozmícháme vejce se solí a pepřem. Vejce nalijeme na cibulku s pórkem a pomalu mícháme. Jakmile začnou vejce tuhnout, přimícháme podušenou scezenou zeleninu, scezené houby, bambusové výhonky a vše za stálého míchání orestujeme. Restujeme přibližně 3-4 minuty. Poté přimícháme dušenou rýži, ochutíme bezlepkovou sójovou omáčku, promícháme, rýži prohřejeme a podáváme.