Domácí bezlepková pizza

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 70 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 200 g Sýr Eidam cihla 30%
  • 12 g Droždí
  • 100 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
  • 100 g Olivy černé
  • 250 g Mouka bezlepková
  • 20 g Mouka bezlepková
  • 100 g Šunka bezlepková
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 4 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 0.5 kávová lžička Cukr moučkový
  • 2 kávová lžička Oregano sušené
  • 4 ks Rajčata
  • 2 ks Sýr Hermelín (Camember, Encián)
  • 1 špetka Cukr krupice
  • 1.5 dl Voda pitná
  • 1 dl Voda pitná
  • 4 polévková lžíce Olej olivový
  • 2 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 349 kcal
  • Sacharidy 33 g
  • Tuky 16 g
  • Sodík 282 mg
  • Bílkoviny 17 g
  • Uhlovodany 32 g
  • Cholesterol 15 mg
  • Draslík 170.9 mg
  • Vláknina 2740 mg
  • Vitamín A 2740 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 6.3 mg
  • Vitamín E 0.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 0.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Do mísy nasypeme 250 g bezlepkové mouky. Do mouky uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí. Přidáme k němu špetku cukru a přilijeme vlažnou vodu (1 dl). Necháme vzejít kvásek. Do mouky přidáme sůl a olej. 0,5 lžičky moučkového cukru a další vodu budeme po vykynutí kvásku přilévat postupně. Přilijeme 0,5-1 dl. Poté těsto vypracujeme tak, aby bylo polořidké, ale vláčné a hladké. Poté ho zakryjeme čistou utěrkou a necháme v teple asi 15 minut kynout.

  • 2

    Vykynuté těsto si přemístíme na pomoučený vál (asi 20 g) a znovu vypracujeme. Musí být vláčné, hladké a nesmí se lepit. Těsto si rozdělíme na 2 díly. Každý díl mírně rozválíme a v rukách ho lehce vytáhneme. Předtím si ale ještě vytřeme plechy olivovým olejem (každý plech po 2 lžicích). Těsto vytáhneme na požadovaný tvar a položíme na plech.

  • 3

    Kozervovaná rajčata v misce rozmačkáme na kaši. Přidáme k nim olivový olej, sušené oregano, sůl, pepř a směs dobře promícháme. Bezlepkovou šunku a omytá čerstvá rajčata nakrájíme na plátky.

  • 4

    Vtažené těsto položíme na vymazané pečící plechy, potřeme je rajčatovou směsí, na kterou poklademe plátky šunky, na plátky pokrájený Hermelín, plátky rajčat a nakládané olivy. Vše zasypeme nastrouhaným sýrem. Pečeme v předehřáté troubě na 180-200C° přibližně 20-25 minut dozlatova. Oba plechy s pizzou můžeme péct najednou, ale jen v tom případě, že máme horkovzdušnou troubu. Jinak pečeme každý plech s pizzou zvlášť.

  • 5

    Upečenou pizzu nakrájíme do tvaru trujúhelníků a podáváme.

Komentáře k receptu