Steaky s houbovou omáčkou a kaší ze sladkých brambor
Suroviny
- 500 g Hovězí roštěnka vys. peč.
- 30 g Máslo čerstvé
- 250 g Žampiony čerstvé
- 150 g Cibulka jarní
- 5 g Tymián čerstvý
- 750 g Brambory sladké (Batáty)
- 60 ml Mléko polotučné
- 250 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 30 ml Citronová šťáva
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 4 stroužek Česnek
- 2 l Voda pitná
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 710 kcal
- Sacharidy 35 g
- Tuky 45 g
- Sodík 126 mg
- Bílkoviny 43 g
- Uhlovodany 32 g
- Cholesterol 216.8 mg
- Draslík 833.3 mg
- Vláknina 9484.8 mg
- Vitamín A 9484.8 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 33.9 mg
- Vitamín E 1.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 14 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Brambory oloupeme, pokrájíme na menší kusy a dáme do hrnce s osolenou vodou. Česnek oloupeme, pokrájíme na drobné kousky. Jarní cibulky omyjeme, nakrájíme na kolečka, žampiony očistíme, nakrájíme na plátky. Tymián nasekáme.
-
2
Brambory uvaříme do měkka, slijeme, poté rozšťoucháme, přidáme máslo, mléko, dochutíme solí a pepřem. Třetinu oleje rozpálíme, přidáme cibulku, česnek a houby, smažíme 3 minuty, poté přilijeme citronovou šťávu, smetanu, ochutíme tymiánem. Přivedeme k varu, minutu povaříme. Zbytek oleje rozpálíme ve druhé pánvi a smažíme na něm steaky po dobu 4 minut z každé strany. Maso servírujeme s bramborovou kaší, přelité houbovou omáčkou.