Polévka italská zeleninová s fazolemi
Suroviny
- 100 g Hrášek
- 150 g Slanina vepřová
- 50 g Sýr Parmezán
- 50 g Petržel - nať
- 100 g Fazole bílé
- 50 g Bazalka
- 100 g Fazolové lusky zelené
- 100 g Špagety
- 2 ks Brambory
- 1 ks Cibule
- 2 ks Cuketa
- 1 ks Kapusta hlávková
- 2 ks Mrkev kořen
- 3 ks Rajčata
- 1 ks Feferony
- 1 ks Celer řapíkatý
- 0.5 ks Fenykl sladký - hlíza
- 2 špetka Sůl
- 2 špetka Pepř černý mletý
- 2 stroužek Česnek
- 1.5 l Masový vývar
- 3 polévková lžíce Olej olivový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 719 kcal
- Sacharidy 84 g
- Tuky 201 g
- Sodík 1989 mg
- Bílkoviny 36 g
- Uhlovodany 60 g
- Cholesterol 34 mg
- Draslík 2636.7 mg
- Vláknina 33709.5 mg
- Vitamín A 33709.5 mg
- Vitamín B6 1.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 361.8 mg
- Vitamín E 0.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 11.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Přes noc namočíme do studené vody fazole, aby nabobtnaly a změkly.
-
2
Všechny druhy zeleniny omyjeme a nakrájíme na kostičky. Rajčata spaříme ve vroucí vodě a odstraníme z nich slupku a semínka. Z kapusty použijeme jenom asi 5 listů, z celeru 2 řapíky.
-
3
Slaninu pokrájíme na kostičky.
-
4
Připravíme velký hrnec, do kterého vlijeme olej a rozpálíme. Necháme na oleji zesklovatět slaninu, pak přidáme nasekanou cibuli a česnek. Necháme zesklovatět a přihodíme všechnu pokrájenou zeleninu kromě rajčat. Počkáme, dokud se zelenina neopeče a nezačne vonět. Pak ji zalijeme vývarem. Polévku opepříme a přidáme k ní drcenou feferonku. Přikryjeme poklicí a 1 hodinu vaříme.
-
5
Do polévky přidáme na kostičky pokrájená rajčata a polovinu nadrobno nasekané bazalky a petrželky. Vsypeme do polévky i na kousky rozlámané špagety. Osolíme a 15 minut vaříme.
-
6
Nakonec přidáme zbytek nadrobno nasekaných bylinek a podáváme.
-
7
Před podáváním ještě posypeme nastrouhaným parmezánem.