Telecí pupek se špenátovým fášem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 87 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 150 g Kuřecí prsa
  • 80 g Máslo čerstvé
  • 150 g Špenát listový čerstvý
  • 80 g Šunka krůtí
  • 100 g Rajčata sušená sterilovaná
  • 400 g Telecí pupek (bok)
  • 2 krajíc Chléb pšeničný (bílý)
  • 1.5 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř bílý
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Šalotka
  • 1 ks Bránice
  • 3 špetka Sůl
  • 3 špetka Pepř černý mletý
  • 2 špetka Muškátový oříšek
  • 4 stroužek Česnek
  • 3 dl Smetana 33% (šlehačka)
  • 1 dl Víno červené
  • 1 dl Vývar telecí
  • 1 polévková lžíce Rozmarýn čerstvý
  • 2 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
  • 2 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 926 kcal
  • Sacharidy 36 g
  • Tuky 67 g
  • Sodík 1094 mg
  • Bílkoviny 41 g
  • Uhlovodany 33 g
  • Cholesterol 397.2 mg
  • Draslík 1069.6 mg
  • Vláknina 6809.2 mg
  • Vitamín A 6809.2 mg
  • Vitamín B6 0.8 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 43.4 mg
  • Vitamín E 1.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 26.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Telecí omytý a osušený pupek (bez blan) rozkrájíme podélně v polovině tak, že utvoříme velký plát. Maso potřeme olejem, osolíme a posypeme bílým pepřem.

  • 2

    Omyté čerstvé špenátové listy dáme do mixéru. Přidáme k němu nadrobno pokrájené kuřecí prsa, krůtí šunku, rozdrobený bílý chleba, vejce, sůl, pepř, muškátový oříšek a 3 dl smetany. Vše rozmixujeme na hustou kaši - fáš. Na pečícím plechu potřeném olejem rozprostřeme vepřovou síťku - bránici. Na ni rozetřeme 1/2 fáše, na fáš opatrně položíme plát pupku, který potřeme 2/2 fáše. Maso opatrně stočíme do tvaru rolády a síťku důkladně utáhneme do požadovaného tvaru. Plech s masem vložíme do předehřáté trouby na 170°C. Pečeme 30-40 minut.

  • 3

    Připravíme si šťávu na polití. Sušená rajčata a očištěný česnek pokrájíme nadrobno. Šalotku pokrájíme na kostičky. Rozmarýn omyjeme a drobné lístky otrháme. V pánvi zpěníme na másle šalotku s česnekem, přidáme rajčata, rozmarýn a smažíme společně asi 1-2 minuty. Přilijeme 1 dl červeného vína, 1 dl telecího fondu a směs za stálého míchání vaříme asi 3-5 minut. Přimícháme máslo a pánev s rajčatovou šťávou odtavíme z plotny.

  • 4

    Upečené maso nakrájíme na plátky, dáme je na talíře, polijeme je šťávou ze sušených rajčat a servírujeme.

Komentáře k receptu