Tradiční kapr načerno

Hodnocení 0x 1x
Čas přípravy: 85 minut
Počet porcí: 5

Suroviny

  • 70 g Celer bulvový
  • 120 g Máslo čerstvé
  • 70 g Mrkev kořen
  • 100 g Ořechy vlašské
  • 150 g Švestky sušené
  • 60 g Petržel kořen
  • 250 g Perník
  • 50 g Hrozinky
  • 300 ml Víno červené
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý celý
  • 2 ks Cibule
  • 2 ks Bobkový list
  • 1 l Voda pitná
  • 1 kg Kapr obecný
  • 2 polévková lžíce Povidla švestková
  • 1 polévková lžíce Ocet kvasný lihový
  • 1 polévková lžíce Cukr krupice
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 976 kcal
  • Sacharidy 76 g
  • Tuky 109 g
  • Sodík 285 mg
  • Bílkoviny 45 g
  • Uhlovodany 32 g
  • Cholesterol 160.8 mg
  • Draslík 1226.3 mg
  • Vláknina 11071 mg
  • Vitamín A 11071 mg
  • Vitamín B6 0.7 mg
  • Vitamín B12 0.2 mg
  • Vitamín C 23.3 mg
  • Vitamín E 1.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 31.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Z kapra vyřízneme páteř, nakrájíme ho na porce a dáme na 3 minuty vařit do osolené vody s octem, 1 cibulí, pepřem a bobkovým listem. Poté stáhneme plamen a kapra necháme „táhnout“ dalších 5 minut. Potom rybu vyndáme a udržujeme v teple.

  • 2

    Ve smaltovaném kastrole rozpálíme máslo, přidáme nahrubo nastrouhanou kořenovou zeleninu, cibuli nakrájenou na kostičky, 1 lžičku cukru, vše dozlatova osmahneme a zalijeme vývarem z kapra.

  • 3

    Do omáčky přidáme nastrouhaný perník, povidla, víno, ocet a 1 hodinu vaříme.

  • 4

    Spaříme hrozinky a sušené švestky.

  • 5

    Omáčku přecedíme, vložíme do ní pokrájené ořechy, hrozinky a sušené švestky.

  • 6

    Porce kapra podáváme přelité černou omáčkou.

Komentáře k receptu