Focaccia s tuňákem a bylinkami

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 45 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 500 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 20 g Droždí
  • 250 g Tuňák ve vlastní šťávě
  • 1 kávová lžička Olej chilli
  • 1.5 kávová lžička Sůl mořská
  • 0.5 kávová lžička Limetková šťáva
  • 2 špetka Pepř černý mletý
  • 4 dl Voda pitná
  • 2 polévková lžíce Tymián čerstvý
  • 2 polévková lžíce Rozmarýn čerstvý
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 527 kcal
  • Sacharidy 93 g
  • Tuky 3 g
  • Sodík 922 mg
  • Bílkoviny 30 g
  • Uhlovodany 2 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 157.9 mg
  • Vláknina 9381.5 mg
  • Vitamín A 9381.5 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 3.8 mg
  • Vitamín E 0 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 2.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Hladkou kvalitní mouku dáme do mísy, přidáme 0,5 lžičky soli a promícháme s moukou. V hrnečku si rozdrobíme kvasnice ve 2 dl vlažné vody a když se kvasnice rozpustí, postupně je přiléváme k mouce, přilijeme ještě 2 dl vlažné vody. Postupně promícháme mouku s vodou a kvasnicemi a těsto dobře vypracujeme. Vypracované těsto se nesmí lepit, musí být vláčné a hladké. Těsto zakryjeme čistou utěrkou a necháme ho vykynout na teplém místě.

  • 2

    Omyjeme tymián a rozmarýn. Lístky z bylinek otrháme a drobně je posekáme. Tuňáka z konzervy slijeme z nálevu. Dáme maso do misky, přidáme 0,5 lžičky limetkové šťávy, ochutíme ho solí, pepřem a zlehka přimícháme bylinky a chilli olej. Kousky tuňáka by nám měly zůstat vcelku.

  • 3

    Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál a znovu ho prohněteme a rozdělíme na 4 díly. Z každého dílu uhněteme bochánek a zlehka ho rozválíme na placku silnou 2–3 cm. Placky položíme na plech, který jsme vyložili pečicím papírem. Poklademe na ně kousky tuňáka, posypeme mořskou solí a prsty všechny přísady vtlačíme do těsta. Necháme dokynout 5–10 minut. Chleba pečeme v předehřáté troubě na 250 °C přibližně 15–20 minut dozlatova. Chlebové italské placky – focaccia – podáváme vychladlé.

Komentáře k receptu