Pikantní italský chléb foccacia s olivami
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 540 kcal
- Sacharidy 99 g
- Tuky 8 g
- Sodík 860 mg
- Bílkoviny 16 g
- Uhlovodany 7 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 130.9 mg
- Vláknina 19774.9 mg
- Vitamín A 19774.9 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 0 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Výběrovou hladkou mouku dáme do mísy a promícháme ji s 0,5 lžičkou soli. V misce se 4 dl vody rozdrobíme kvasnice, přidáme špetku cukru a když nám kvasnice vzejdou, postupně je přiléváme k mouce, promícháme a těsto dobře vypracujeme. Nesmí se lepit, musí být vláčné, hladké. Těsto zakryjeme a necháme vykynout na teplém místě. Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál a znovu ho prohněteme. Rozdělíme ho na 4 díly.
-
2
Z každého dílu uhněteme bochánek a zlehka ho rozválíme na placku silnou 2-3 cm. Placky položíme na plech vyložený pečícím papírem. Posypeme je solí, poklademe rovnoměrně pokrájené černé olivy a posypeme čerstvě pomletým pepřem 4 barev. Nakonec placky pokapeme extra olivovým panenským olejem a prsty všechny přísady vtlačíme do těsta. Po 5-10 minutách chleba pečeme v předehřáté troubě na 250°C přibližně 12-16 minut dozlatova.
-
3
Foccacia podáváme vychladlé samostatně nebo jako přílohu.