Koláč se směsí zeleniny

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 95 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 200 g Květák
  • 300 g Listové těsto
  • 200 g Mrkev kořen
  • 200 g Rajčata
  • 100 g Šunka dušená
  • 10 g Petržel - nať
  • 10 g Bazalka
  • 10 g Kerblík
  • 200 g Hrách zelený sušený
  • 200 ml Smetana 16% (pochoutková)
  • 3 ks Vejce slepičí
  • 8 ks Chřest zelený
  • 2 špetka Sůl
  • 2 špetka Pepř černý mletý
  • 1 špetka Muškátový oříšek
  • 2 l Voda pitná
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 732 kcal
  • Sacharidy 70 g
  • Tuky 152 g
  • Sodík 218 mg
  • Bílkoviny 30 g
  • Uhlovodany 7 g
  • Cholesterol 244 mg
  • Draslík 474.7 mg
  • Vláknina 9395.7 mg
  • Vitamín A 9395.7 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 36.8 mg
  • Vitamín E 0.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 3.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Předehřejeme si troubu na 200°C.

  • 2

    Omyjeme chřest a oloupeme z něho spodní část, aby výhonek neměl víc než 11 cm. Odkrojené dolní části chřestu nakrájíme na kousky. Rozebereme na růžičky květák. Na 0,5 cm velké kostičky pokrájíme mrkev. Výhonky chřestu předvaříme 15 minut ve vroucí osolené vodě. Vyndáme je a ve vodě skoro doměkka uvaříme květák, mrkev a kousky chřestu. Uvařenou zeleninu necháme v sítu okapat.

  • 3

    Na kostičky pokrájíme šunku.

  • 4

    Vodou potřeme plátky listového těsta. Rozložíme je tak, aby se vzájemně překrývaly a vyválíme z nich koláč o průměru 28 cm. Rozevírací formu o průměru 24 cm vypláchneme studenou vodou a vyložíme ji těstem, které zatížíme sušeným hrachem. Předpečeme si koláč po dobu 10 minut, a poté hrách odstraníme.

  • 5

    Předpečený koláč obložíme zeleninou a šunkou. Do tvaru hvězdice na něm upravíme výhonky chřestu a k okraji naskládáme rajčata.

  • 6

    V misce si rozmícháme smetanu, vejce a nasekané bylinky: bazalku, petrželku a kerblík. Osolíme, opepříme a přidáme muškátový oříšek. Zalijeme smetanovou směsí koláč a vložíme ho do trouby. Pečeme 40 minut.

Komentáře k receptu