Marinovaný hovězího pupek s feta sýrem a salsou
Suroviny
- 100 g Sýr Feta
- 2 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 0.09 kávová lžička Olej chilli
- 0.5 kávová lžička Sůl mořská
- 4 ks Rajčata
- 1 ks Chilli paprička
- 2 stroužek Česnek
- 1 kg Hovězí pupek
- 2 polévková lžíce Petržel - nať
- 0.5 polévková lžíce Divoké koření celé
- 2 polévková lžíce Bazalka
- 1 polévková lžíce Balsamico ocet
- 3 polévková lžíce Husí sádlo
- 2 polévková lžíce Tymián čerstvý
- 2 polévková lžíce Rozmarýn čerstvý
- 1 polévková lžíce Koriandr čerstvý
- 3 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 601 kcal
- Sacharidy 11 g
- Tuky 52 g
- Sodík 597 mg
- Bílkoviny 26 g
- Uhlovodany 11 g
- Cholesterol 118.8 mg
- Draslík 209 mg
- Vláknina 2837 mg
- Vitamín A 2837 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 17.9 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 4.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omyjeme snítku rozmarýnu, tymiánu, šalvěje a petržele, z bylinek otrháme jen lístky. Velmi drobně je pokrájíme, v misce smícháme s čerstvě pomletým divokým kořením, pepřem, solí a husím sádlem. Špalíček vyzrálého hovězího pupku zbavíme blan, omyjeme, osušíme a celý potřeme připravenou bylinkovou směsí. Maso vložíme do misky, zakryjeme a necháme marinovat v chladničce do druhého dne.
-
2
Připravíme salsu ze zralých rajčat: 3 - 4 velká rajčata omyjeme, spaříme, oloupeme a zbavíme semínek. Pokrájíme je na malé kostičky, které vložíme do mísy. Omyjeme čerstvý koriandr s bazalkou, lístky posekáme nadrobno a přidáme k rajčatům. Chilli papričku opláchneme, rozkrojíme, zbavíme semínek a krájíme na velmi tenké nudličky, které doložíme k bylinkám s drobně pokrájeným česnekem.
-
3
Salsu dochutíme solí, Balsamico octem a olivovým olejem. Znovu směs promícháme.
-
4
Gril rozpálíme na 300°C, marinované maso ještě pokapeme olivovým olejem a grilujeme z obou stran po 3 - 4 minutách. Grilované maso zabalíme na 5 minut do alobalu, poté ho rozbalíme a rozkrájíme na plátky silné asi 1 cm, které poklademe na větší mísu. Maso posypeme rozdrobeným sýrem Feta, pokapeme chilli olejem, přidáme salsu a podáváme.