Ravioli se svatojakubskými mušlemi
Suroviny
- 500 g Chřest bílý
- 300 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 100 g Smetana 16% (pochoutková)
- 5 g Sůl
- 50 g Kerblík
- 300 ml Víno šumivé (sekt)
- 3 ks Vejce slepičí
- 8 ks Mušle svatojakubské
- 4.5 l Voda pitná
- 5 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 4 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 671 kcal
- Sacharidy 65 g
- Tuky 33 g
- Sodík 702 mg
- Bílkoviny 22 g
- Uhlovodany 15 g
- Cholesterol 192.7 mg
- Draslík 891.1 mg
- Vláknina 11648 mg
- Vitamín A 11648 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 10.6 mg
- Vitamín E 1.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 778.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Kerblík opláchneme, vytřepeme a tři čtvrtiny lístků odtrháme od stonků. Připravíme mixér, vložíme vejce, polovinu kávové lžičky soli, 3 polévkové lžíce olivového oleje, lístky kerblíku, vše umixujeme. Do vzniklé směsi postupně přidáme 300 g mouky a (nejlépe ručně) postupně vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do fólie, poté ho dáme odležet zhruba na půl hodiny do lednice.
-
2
Připravíme chřest - omyjeme, oloupeme slupku a odkrojíme dřevnaté části. Do menšího hrnce nalijeme 0,25 l šumivého vína, 0,25 l vody a špetku soli, vhodíme slupky, odkrojené části chřestu, vaříme zhruba 10 minut. Vývar potom slijeme přes síto.
-
3
Očištěné stonky chřestu nakrájíme na 3 cm kousky a vhodíme do připraveného vývaru, vaříme zhruba 18 minut. Během vaření sbíráme pěnu, po uvaření necháme chřest ležet ve 100 ml vývaru.
-
4
Z lednice vyndádáme těsto na ravioli, tence rozválíme a nožem nebo radýlkem vykrijíme 20 čtverců o rozměrech 10 x 10 cm.
-
5
Zbývající mouku smícháme s půlkou polévkové lžíce másla, vypracujeme kuličku, tu rozmícháme ve smetaně a zbylém chřestovém vývaru. Omáčku je třeba pomalu vařit alespoň 10 minut.
-
6
Svatojakubské mušle omyjeme, důkladně osušíme a vhodíme na pánev, kde jsme rozpálili 1 lžíci olivového oleje. Opékáme po všech stranách zhruba 2 minuty. Osolíme, přikryjeme pokličkou, necháme na vypnuté vlažné plotýnce.
-
7
Během opékání mušlí přivedeme k varu přibližně 4 litry osolené vody a vaříme ravioli 2 minuty. Mezitím postupně přidáme zbývající máslo a šumivé víno do omáčky, dochutíme solí. Přidáme i uvařený chřest. Slijeme ravioli, krátce necháme okapat a rozložíme na předehřáté talíře, přelijeme je teplou omáčkou, navrch přidáme mušle a ozdobíme stonky kerblíku.